Sari la conținut

Ce trebuie să faci după un infarct miocardic

EKG
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
terapie mai facilă pentru aritmii

Un pacient care a suferit un infarct miocardic va trebuie să respecte anumite reguli și să-și schimbe stilul de viață. Mai ales, controalele medicale după un astfel de eveniment sunt esențiale, spun medicii. Însă și regimul alimentar are un rol important. 

Infarctul miocardic apare atunci când una sau mai multe artere coronare au fost astupate de un cheag sau de o placă de aterom.

Medicii susțin că această problemă medicală atât de serioasă are anumite simptome care o preced și pe care nu ar trebui să le ignorăm. Infarctul apare nu doar la cei în vârstă, ci o mulțime de tineri au astfel de probleme grave. Printre simptomele premergătoare unui infarct se regăsesc: dureri în piept care se repetă la efort, la frig sau apar noaptea. Atenție! Timpul este inamicul numărul unu în astfel de situații. De el depinde modul în care o persoană este sau nu salvată, precum și cum va fi după acel infarct.

Alături de medici, familia are un rol esențial în viața pacientului după un infarct. Ajutorul acordat inițial pentru îngrijire dar și suportul psihic contează mult pentru bolnav.

De asemenea, vindecarea după infarct depinde mult de mărimea cicatricei infarctului – a zonei rămase neirigate. Dacă ea va fi mai mare, cu atât mai grave și mari vor fi sechelele de după infarct, spun medicii cardiologi.

Recuperarea după infarct înseamnă respectarea tratamentului recomandat de medic. Dar și respectarea dietei și efectuarea de exerciții fizice. În plus, esențial este și controlul factorilor de risc care pot conduce la apariția unui nou infarct. De asemenea, nitroglicerina nu trebuie să lipsească din buzunarul unui astfel de pacient. Dar, atenție: aceasta se va utiliza și lua exact așa cum a spus medicul cardiolog. Nitroglicerina se utilizează când apar durerile în piept. Dacă nici cu aceasta ele nu cedează, este obligatoriu ca pacientul să ajungă la spital sau să sune la 112.

Regimul alimentar esențial

Astfel, persoana bolnavă va mânca multe fructe și legume. Va exclude din alimentație untul, smântâna, grăsimile, frișca, slănina. Este indicat consumul de pește și de carne slabă, fără piele. Nici abuzul de ouă nu este recomandat. Cafeaua este permisă, dar nu în exces, o ceașcă pe zi. Dulciurile sunt permise dar cu moderație. Iar sarea este permisă în cantități mici, dar să nu existe un diagnostic de insuficiență cardiacă.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel