Sari la conținut

Efectele DEVASTATOARE ale celui mai cunoscut VICIU. Ultimele descoperiri au creat PANICĂ în întreaga lume

Administrația Medicamentelor și a Alimentelor din SUA – faimosul FDA – vrea să ia o măsură fără precedent pentru a reduce numărul fumătorilor. Planul este unul drastic pentru cei viciați: reducerea nicotinei din țigări pâna la o doză care nu mai poate da dependență.

Sandra Sălăgean

„Vedem o oportunitate istorică de a-i face pe fumători să migreze către o etapă cu mai puține țigări fumate și chiar renunțarea la ele. Știm că acest viciu provoacă afecțiuni grave și chiar moarte”, a declarat comisarul FDA, Dr. Scott Gottlieb. „Iar țigările electronice trebuie și ele atent evaluate”, a mai spus el.

Orice efort merită aplauze

Un specialist în pneumologie a aplaudat inițiativa și a explicat de ce ar fi bine să fie pusă în aplicare: „Orice efort în a reduce sau a elimina cauza multor probleme de sănătate și a milioanelor de morți cauzate de fumat anual în America, este de aplaudat!”, a spus specialistul Andrea Spatarella.

Anual, 480.000 de americani mor din cauza fumatului și statul cheltuie peste 300 de miliarde de dolari pentru îngrijiri medicale destinate celor care sau îmbolnăvit din cauza acestui viciu. Dupa statistica FDA, consumatorii de tutun sunt cea mai mare povară a sistemului medical.

Propunerea FDA se bazează pe un studiu

Soluția cu reducerea nicotinei din țigări s-a născut în urma unui studiu care a arătat că nicotina crează și susține dependență, dar în momentul de față autoritățile americane doresc să afle și opinia fumătorilor. Astfel, Gottlieb a mobilizat o echipă de cercetare care să adereseze întrebări precum: „Care credeți că este nivelul optim de nicotină care ar trebui să fie prezent în țigări?”

Aparent, întrebarea poate părea amuzantă și lipsită de sens, dar comisarul FDA spune că prin crearea unui pod între ei și fumători vor împiedica o explozie a pieței negre de țigări contrafăcute.

„Dacă acest proiect va fi implementat, analizele sugerează că peste 5 milioane de dependenți de țigări s-ar putea lăsa de fumat într-un an de zile. Mai mult, în anul 2100 vor fi cu 33 de milioane mai puțini fumători, ceea ce înseamnă că de la nivelul actual de 15% fumători, se va scădea la 1.4%.

Acestea fiind spuse, în concluzie vă pot spune că acest proiect poate preveni 8 milioane de morți cauzate de fumat până la finalul acestui secol”, a mai declarat Gottlieb.

Pneumologii susțin că altă soluție nu există

Medicii au aplaudat inițiativa și au spus că aceasta este singura cale reală de a opri înmulțirea și continuitatea dependenților de țigări. Există, însă, și un posibil revers al medaliei, atrage atenția dr. Len Horovitz, specialist în pneumlogie la un spital din New York, prezent la un congres organizat pe această temă.

El spune că această schimbare ar putea produce mai mult rău decât bine: „Micșorând nivelul de nicotină poate foarte simplu să facă fumătorii să fumeze mai mult ca să-și satisfacă nevoia pentru această substanță. Eu cred că singura cale de a face oamenii să se lase de fumat este ca țigările să fie recunoscute ca o amenințare gravă asupra sănătății, iar ele să fie interzise cu totul”, a adăugat medicul.

Fumătorii riscă să rămâna cu un handicap

Fumatul, conform unui nou studiu, provoacă și o boală încadrată ca fiind handicap: surzenia. Specialiștii susțin că au descoperit o legătură strânsă între fumat și pierderea auzului, unul dintre cele mai importante simțuri ale omului.

Un fumător are cu 60% mai multe șanse să surzească decât un nefumător. Totodată, studiul a arătat că cei care se lasă de fumat ajung la același procent de risc ca și nefumătorii, la scurt timp după ce au renunțat la periculosul viciu.

Acest studiu a fost realizat pe 50.000 de japonezi și, în lista de „rezultate” novice ale fumatului, pe lângă surzenie, intră și boli pulmonare, cardiace, dar și diferite forme de cancer.

E mai sănătos să înlocuim țigra obișnuită cu cea electronică?

Țigările electronice nu ard, ci folosesc vapori, iar oamenii presupun că acestea sunt sigure pentru sănătatea lor. Din păcate, FDA nu doar că nu le recunoaște ca fiind dispozitive menite să ajute dependenții să renunțe la fumat, dar le și blamează.

Specialiștii FDA dau exemplu lucrarea unor certători care concluzionează că folosirea pe termen îndelungat a e-țigărilor poate provoca boli cardiovasculare și mai multe tipuri de cancer, deoarece substanțele folosite în încărcătoarele țigărilor electronice sunt la fel de cancerigene ca și țigările normale.

În unele lichide destinate acestor țigări s-a găsit inclusiv antigel. Descoperirea a fost făcută după ce mai mult de 3 milioane de britanici au trecut la acest tip de fumat.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel