miercuri, octombrie 20, 2021

Embolia pulmonară reprezintă blocarea unei artere din plămân, cu reducerea sau oprirea fluxului de sânge în zona respectivă, afectarea ţesutului pulmonar şi, implicit, scăderea oxigenării organismului.

Gravitatea bolii depinde de numărul şi mărimea cheagurilor.

În 95% dintre situaţii, afecţiunea se produce din cauza unui cheag de sânge (tromb) format în venele profunde ale membrului inferior, care ajunge la ini­mă şi de aici în plămân.

De ce apare embolia pulmonară

Afecţiunea este favorizată de inactivitatea prelungită (imobilizarea la pat impusă de boală, statul îndelung pe scaun, de exemplu, în avion sau în maşină, pa­ra­­lizia unui membru), intervenţii chi­rur­gicale, existenţa unor cancere, in­fec­ţii sau arsuri grave.

Alţi factori de risc sunt: neglijarea tratamentului cu

an­ticoagulante prescris, folosirea con­traceptivelor orale sau a terapiei de substituţie hormonală după me­no­pau­ză, sarcina şi naşterea (mai ales prin cezariană). La toate acestea se adaugă şi moştenirea genetică, vârsta înaintată, obezitatea, deshidratarea, fumatul.

Embolia pulmonară, simptome

  • Dispnee (respiraţie dificilă ) apărută brusc, chiar în repaus,
  • durere toracică severă, care se intensifică treptat şi care creşte la tuse, inspiraţie adâncă, aplecare,
  • tuse cu sânge sau expectoraţie cu sânge.

La acestea se adaugă:

  • anxie­ta­te,
  • transpiraţii,
  • ameţeală,
  • creşterea frec­venţei cardiace,
  • palpitaţii,
  • cia­no­ză (învineţirea pielii).

Dacă nu se in­ter­vine cât mai rapid se poate ajunge la şoc şi deces, de aceea este important ca la apariţia acestor simptome bolnavul să ajungă rapid într-un ser­vi­ciu de urgenţă.

Atenţie şi la semnele care pot indica o tromboză a mem­brului inferior. În acest caz, pi­ciorul este mai tumefiat (vizibil  mai ma­re decât celălalt), uneori se poate per­cepe o umflătură de-a lungul unui vas, pielea este roşie şi dureroasă la atingere, apare durere în gambă sau coapsă.

Cum se tratează embolia pumonară

Tratamentul se bazează pe administrarea de medicamente

anticoagulante sau în cazuri mai grave trombolitice. Atenţie! Medicul poate indica anticoagulante un timp mai îndelungat, luni de zile, uneori mai mult şi acest aspect nu trebuie neglijat. În alte situaţii, dacă se consideră necesar, se poate interveni instalând un filtru venos, care împiedică ajungerea cheagurilor în plămân.

Pe lângă aceste aspecte, preventiv, mobilizaţi-vă cât mai repede după o intervenţie chirurgicală, nu staţi mult timp nemişcat pe scaun şi nu ţineţi gambele încrucişate (chiar în aceste situaţii faceţi periodic mişcări ale picioarelor şi scurte plimbări), purtaţi

ciorapi elastici dacă vă sunt recomandaţi şi hidrataţi-vă suficient.

Ultimele stiri