Sari la conținut

Este obligatoriu să mănânci dimineața? Mituri și adevăruri despre micul dejun

servești micul - dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei? Omiterea acestuia poate contribui la obezitate? Există multe mituri și adevăruri despre prima masă a zilei pe care unii o consideră indispensabilă, iar alții nu.

Mit: „Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”

A crede că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei ne poate determina să consumăm mult mai multe alimente decât avem nevoie pentru a începe ziua. Idealul, după cum a explicat Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) este distribuirea uniformă a alimentelor în 3 sau 5. În plus, se insistă că micul dejun ar putea să nu facă parte din obiceiuri.

Sunt multe persoane care se trezesc fara poftă de mâncare si care la micul dejun aleg doar o cafea sau un suc pentru ca nu au chef de altceva. În cazul în care se forțează, se pot simți rău, amețiți sau pot avea senzație de greață, așa că efortul nu merită. Prin urmare, micul dejun nu este cea mai importantă masă a zilei.

Adevărul: „Mâncărurile promovate nu sunt întotdeauna sănătoase”

Există alimente care sunt promovate în mod special pentru micul dejun. Ne referim la cereale și fursecuri, printre altele. Cu toate acestea, aceste alimente au de obicei niveluri ridicate de zaharuri și un exces de grăsimi care nu ne aduc beneficii sănătății. Ce schimbări pozitive pot fi făcute?

Suc stors acasă în loc de suc cumpărat din magazin și, în mod ideal, consumați întregul fruct fără a-l stoarce, de exemplu 1 portocală.

Pâine cu ulei de măsline și roșii naturale care înlocuiește fursecurile.

Lapte (semi-degresat sau vegetal) cu ovăz sau fulgi de porumb neîndulciți în locul cerealelor afișate în publicitate.

Mit: „Micul dejun trebuie făcut după ce te dai jos din pat”

Aceasta este o credință înrădăcinată, dar care îi determină pe mulți oameni să sară peste micul dejun, deoarece au mâncat prea mult la cină și s-ar putea să nu se trezească înfometați. Nu există o oră anume pentru această masă și dacă se face la două ore după trezire, tot mic dejun se numește!

Este foarte important să rețineți că nu toți oamenii funcționează la fel. Unii trebuie să se activeze dimineața cu exerciții fizice înainte de a mânca ceva, alții se trezesc foarte înfometați… Fiecare trebuie să stabilească ora de mic dejun care îi convine cel mai bine și asta dacă poate să mănânce sau optează pentru brunch.

Adevărul: „ar trebui să luăm întotdeauna micul dejun liniștiți și așezați”

Stresul și graba înseamnă că nu avem timp să ne așezăm să mâncăm și de aceea ne putem trezi puțin mai devreme pentru a lua micul dejun cu ușurință. Acest efort va merita.

Așa cum am menționat la început, a nu mânca micul dejun este uneori legat de obezitate și anume că un mic dejun rapid ne poate face să gustăm produse nesănătoase pe tot parcursul dimineții.

Ciocolata, produse industriale de panificatie, zaharuri… Prin urmare, a avea grija de ceea ce mancam si a ne trezi mai devreme ne va ajuta sa ducem un stil de viata mult mai sanatos si mai linistit.

Micul dejun nu este obligatoriu, însă este greu de suportat să nu consumi nimic până la ora prânzului. Unii oameni au văzut brunchurile ca soluție la această problemă, iar alții au decis să mănânce mai puțin, astfel încât să le fie foame când se ridică din pat. Totuși, important este să aveți grijă de alimentație, să măncați în liniște să vă bucurați cât mai mult de mâncare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel