Excesul de vitamine poate dăuna în sarcină

Excesul de vitamine poate dăuna în sarcină
Excesul de vitamine poate dăuna în sarcină

Știm că alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății. Ei, bine, specialiștii spun că tipul de alimente și calitatea nutritivă a alimentelor consumate de viitoarea mămică în sarcină contribuie la crearea unui mediu intrauterin propice pentru dezvoltarea normală a fătului.

Mai mult, dacă mama nu se alimentează cum trebuie sau dacă consumă alimente în exces nu este bine. Practic, deficitele sau excesele alimentare sunt reali factori de risc în sarcină. De aceea, medicii recomandă evitarea consumului excesiv de glucide, dar și menținerea unui aport optim de vitamine și minerale. Un exces al acestora nu este prea indicat pentru dezvoltarea corectă a fătului.

De ce sunt importante vitaminele și de ce trebuie să eviți excesul lor

Aportul de vitamine, combinațiile și cantitățile recomandate asigură o dezvoltare bună a fătului. Însă, ca viitoare mamă trebuie să fii foarte atentă. Nu trebuie să iei în exces vitamine sau suplimente din dorința de a avea un copil sănătos. Acestea se iau doar la recomandarea medicului ginecolog. În exces ele dăunează. De exemplu, un exces de vitamina B6 poate să ducă la apariția  neuropatiei reversibilă la făt. Pe de altă parte, excesul de vitamina A determină apariția de defecte congenitale. De aceea, ar trebui ca în sarcină să eviți  consumul de ficat, bogat în vitamina A și să nu utiliezi  suplimente de vitamina A care depășesc 10000 UI. Și excesul de iod determină creșterea de volum a tiroidei și hipertiroidie. Nu în ultimul rând, excesul de zinc poate determina o naștere prematură. Iar prea mult flor poate provoca fluoroza dentară și afecta primii dinți ai bebelușului.

Totodată, medicii spun că fierul este necesar în sarcină. Mai mult, viitoarea mamă are nevoie de cel puțin 7 mg/zi de fier pentru a preveni anemia și riscul de naștere prematură. În alimentație aportul bun de fier îl aduce consumul de carne și pește.

Ai grijă la calorii!

În ceea ce privește aportul zilnic de calorii,  recomandările sunt aceleași ca și la femeia care nu este însărcinată. Evită creșterea aportului alimentar și creșterea în greutate importantă, obezitatea crescând necesitatea nașterii prin cezariană.

18 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox