joi, august 18, 2022

Cancerul începe atunci când celulele din organism încep să crească fără control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot deveni celule canceroase și apoi se pot răspândi în alte zone ale corpului.

Cancerul de prostată începe atunci când celulele din glanda prostatică încep să crească fără control. Prostata este o glandă care se găsește numai la bărbați.

Prostata se află sub vezica urinară (organul gol în care este stocată urina) și în fața rectului (ultima parte a intestinelor). Chiar în spatele prostatei se află glande numite vezicule seminale care produc cea mai mare parte a lichidului pentru sperma. Uretra, care este tubul care transportă urina și materialul seminal din corp prin penis, trece prin centrul prostatei.

Te-ar mai interesa: Consumul de ciocolată ne ferește de multe afecțiun...

Dimensiunea prostatei se poate schimba pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. La bărbații mai tineri, este de dimensiunea unei nuci, dar poate fi mult mai mare la bărbații mai în vârstă.

Tipuri de cancer de prostată

Aproape toate cancerele de prostată sunt adenocarcinoame. Aceste tipuri de cancer se dezvoltă din celulele glandelor (celulele care produc lichidul de prostată care este adăugat în sperma).

Alte tipuri de cancer care pot începe la prostată includ:

  • Carcinoame cu celule mici
  • Tumori neuroendocrine (altele decât carcinoamele cu celule mici)
  • Carcinoame cu celule tranziționale
  • Sarcoame

Aceste alte tipuri de cancer de prostată sunt rare. Dacă vi se spune că aveți cancer de prostată, este aproape sigur că este un adenocarcinom.

Prostata

Unele tipuri de cancer de prostată cresc și se răspândesc rapid, dar majoritatea cresc încet. De fapt, studiile de autopsie arată că mulți bărbați în vârstă (și chiar unii bărbați mai tineri) care au murit din alte cauze au avut și cancer de prostată care nu i-a afectat niciodată în timpul vieții. În multe cazuri, nici ei și nici medicii lor nu știau că au.

Te-ar mai interesa: Sarea, tratament eficient folosit de mii de ani...

Urologul Cristian Iatagan ne spune care sunt simptomele, dar şi cauzele apariţiei acestei patologii.

„În toată Europa și în România se vede o tendință de descoperire sau de apariție a cancerelor la vârste mai fragede decât în mod convențional.

Cu siguranță istoricul familial contează. Cei care au avut în familie rude, bărbați cu cancer de prostată trebuie să înceapă screening-ul și testarea.”, a spus medicul Cristian Iatagan la Antena3.

Te-ar mai interesa: Președintele Societății de Radiologie, reacție des...

Testul pe care ORICE bărbat ar trebui să îl facă

„Este important să mergem și să ne facem testele înainte să simţim ceva. Testarea PSA este o analiză banală de sânge, care nu costă mult.

Începând cu vârsta de 50 de ani, această analiză de sânge ar trebui să se facă cel puțin o dată în cadrul analizelor anuale”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private