Sari la conținut

Explozie de cazuri Covid. Sunt cu 70% mai multe îmbolnăviri

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Numărul cazurilor de COVID-19 în România este în creștere rapidă, avertizează specialiștii. Conform datelor recente de la INSP, numărul infecțiilor a crescut cu 70% față de săptămâna precedentă. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat cauzele acestei creșteri.

Institutul Național de Sănătate Publică a raportat 3.446 de cazuri noi de COVID-19 în perioada 22-28 iulie, o creștere de 71% comparativ cu săptămâna anterioară.

Cauzele creșterii cazurilor de COVID-19

De ce acest „semi-val” COVID-19 în sezonul cald? În mod obișnuit, virusurile prosperă în sezonul rece. Totuși, SARS-CoV-2 este atipic în acest sens. „Numărul cazurilor a crescut dintr-un motiv simplu: este sezonul estival. Oamenii pleacă în vacanțe, mobilitatea este mare, atât în țară, cât și în străinătate. Crescând numărul deplasărilor, a crescut automat numărul contactelor și, implicit, al infecțiilor”, a explicat, pentru Adevărul, dr. Emilian Popovici. „Oamenii frecventează terase, restaurante, hoteluri, pensiuni și participă la diverse evenimente, ceea ce duce la răspândirea infecției.”

Testarea extinsă

Un alt factor care contribuie la creșterea numărului de cazuri este testarea extinsă. „Rata de pozitivitate a crescut de la 21% la 27%, însă numărul cazurilor grave rămâne scăzut. La nivel național, sunt doar 66 de cazuri internate și opt în terapie intensivă”, adaugă dr. Popovici. Deși numărul infecțiilor este în creștere, acest lucru se datorează și numărului mai mare de teste efectuate.

Creșterea cazurilor nu se limitează la România. Alte țări au raportat și ele o creștere recentă a infecțiilor, influențată de evenimente majore precum Campionatul European de Fotbal și Jocurile Olimpice de la Paris. „Valul de vară 2024 este similar cu cel din 2021, când turneul de fotbal Euro a contribuit semnificativ la răspândirea infecției”, explică profesorul Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh.

Măsuri de precauție

Deși situația nu este alarmantă, este important să luăm măsuri de precauție. „Ar trebui să aplicăm aceleași măsuri de prevenție cunoscute din pandemie: purtarea măștii în prezența unei persoane bolnave sau în locuri aglomerate, și spălarea frecventă a mâinilor, care rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire”, recomandă dr. Popovici.

În concluzie, numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, influențat de mobilitatea crescută în perioada estivală și de testarea extinsă. Este important să continuăm să respectăm măsurile de prevenție pentru a limita răspândirea virusului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel