miercuri, martie 22, 2023

Factori de risc care pot dezvolta probleme cardiovasculare la tineri. Medic: Sunt 5 factori de risc mari şi lați

Boli cardiace pot fi înspăimântătoare, mai ales atunci când apar devreme şi la vârste tinere. În România, peste 50 la sută dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar incidenţa în rândul celor din decada trei este din ce în ce mai mare.

Pentru orice tânăr trecut de 30 de ani, care are o viaţă dezordonată sau care, dimpotrivă, ar vrea să se apuce serios de sport, o vizită la medicul cardiolog ar trebui să fie obligatorie.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Încă un risc în plus pentru copiii care nu...


5 factori de risc mari şi lați

„După o anumită vârstă 40 / 50 de ani, bolile cardiace sunt mai frecvente, este foarte adevărat. însă tot mai multe cazuri avem diagnosticate de boli cardiace care apar la tineri, inclusiv boli care apăreau la vârsta a doua spre a treia, inclusiv cardiopatia ischemică.

Anumite afecțiuni genetice care, deși nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot adaugă un factor de risc în plus şi pot deveni fatale dacă nu sunt descoperite la timp, cum ar fi sindromul Marfan”, afirmă dr. Călin Popa, chirurg cardiovascular.

Factorii de risc care pot dezvolta probleme cardiovasculare la tineri

Dr. Călin Popa, chirurg cardiovascular spune că „există boli care ar trebui monitorizate devreme, boli genetice. Nu doar bolile genetice pot fi trecute însă cu vederea, ci şi anumiţi factori de risc care pot dezvolta probleme cardiovasculare mult mai devreme.

Te-ar mai interesa: 7 modalități simple prin care vă puteți desfunda a...

„Sunt 5 factori de risc mari şi lați.

Fumatul, sedentarismul, obezitatea, dislipidemiile şi diabetul. Aceştia sunt specifici bolilor cardiovasculare. ei pot acționa singuri, dar asocierea de doi sau mai mulți factori de risc este extrem de periculoasă. Din fericire, soluţiile sunt la îndemână.

Există un screening de investigaţii, analize de laborator, analize specifice cum ar fi ecografia cardiacă. Orice individ care vrea sa facă sport de performanţă sau de mai puțină performanța, dar care presupune un efort semnificativ trebuie să facă un control cardiologic pentru că o boala care nu s-a manifestat încă, în realitate, poate să se agraveze și să determine un accident grav dacă bolnavul trece pe lângă acest control cardiologic.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă de la OMS: Europa riscă să rămână...

În plus, la orice durere apărută în timpul efortului, pacientul ar trebui să discute măcar cu medicul de familie şi să nu lase o afecţiune care poate fi ţinută uşor sub control, să se transforme în ceva ce poate ameninţa viaţa”, mai spune medicul, potrivit observatornews.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private