Categories: Stil de viaţă

Febra e semn că imunitatea funcționează la capacitate maximă. Nu o tratați dacă nu depășește această valoare!

Febra e semn că imunitatea funcționează. Febra nu este altceva decât modalitatea organismului de a lupta cu boala. Medicamentele luate înainte de a se depăşi valoarea de 38,5 grade Celsius, scad febra, dar distrug şi anticorpii.

Când mercurul din termometru trece puţin de 37 de grade Celsius, primul impuls este să dăm buzna la dulapul cu medicamente în căutare de antitermice.

Mulţi intră în panică atunci când fac febră mai mare de 38 de grade şi o tratează agresiv, fără a şti că, de fapt, febra, atât la copii, cât şi la adulţi, nu este decât un semn că imunitatea funcţionează la capacitate maximă.

Peste 85% dintre părinţi le adminstrează copiilor antitermice înainte ca febra să atingă 38,5 grade Celsius, iar 68% dintre aceştia le fac împachetări cu oţet înainte ca temperatura să atingă valoarea de 39,5 grade Celsius, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în „Pediatrics”. Organismul are însă propriile metode naturale de a ţine febra sub control.

Febra „sufocă” bacteriile

Febra reprezintă creşterea tem peraturii corpului peste „limita normală”. Deşi ceea ce este „normal” pentru o persoană nu este „normal” pentru alta, intervalul de 36-38 de grade Celsius poate fi considerat un reper. Febra în sine nu este o boală, ci un simptom al unui spectru larg de infecţii virale sau bacteriene, de la infecţii respiratorii, pneumonii, până la infecţii urinare şi diaree.

Când aceste microorganisme care există în mod natural în organism se înmulţesc excesiv, sistemul imunitar se activează şi organismul reacţionează şi prin febră. Celulele albe (leucocitele) sunt eliberate în cascadă în sânge pentru a eradica „intruşii”. „Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru la Clinica Medicover din Bucureşti.

Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor de rutină. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

Însă convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. „În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu. În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.

Febra e semn că imunitatea funcționează. Tratamentul precoce distruge anticorpii

„Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

„În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate şi în prospect. Dacă febra continuă să crească, se recomandă alternarea paracetamolului cu ipubropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj. La febră mare, peste 40,5, foarte eficient este metamizolul (algocalmin). Acum s-a luat decizia să nu mai poată fi cumpărat fără prescripţie medicală, dar, în astfel de situaţii, eu îl recomand”, adaugă pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.

Febra e semn că imunitatea funcționează

Hidrataţi-vă continuu, dar fără băuturi dulci

Febra trebuie mai degrabă ţinută sub control prin hidratarea corespunzătoare, având în vedere că favorizează pierderea lichidelor, iar deshidratarea o întreţine. Chiar dacă cei febrili nu simt senzaţia de sete, hidratarea nu trebuie slăbită.

Până la apariţia senzaţiei de sete, vor fi deja deshidrataţi. Se recomandă, de asemenea, băi calde şi îmbrăcăminte uşoară, din bumbac, care să permită pielii să respire. Un sfat pentru părinţi e să nu-i oblige pe copii să mănânce. De cele mai multe ori şi apetitul e scăzut, şi e mai bine să fie hidrataţi decât „îndopaţi”.

Produsele cu zahăr sunt interzise, de asemenea. Un studiu publicat în „American Journal of Clinic Nutrition” a demonstrat că anticorpii scad cu fiecare linguriţă de zahăr. De asemenea, nu consumaţi îngheţată sau sucuri dulci reci ca să calmaţi fiebânţeala fiindcă dozele crescute de zahăr trag în jos sistemul imunitar, când ar trebui să lucreze la intensitate maximă.

Recent Posts

Fabrică de adeverințe medicale la Turda. Amenzi colosale!

Poliţiştii şi procurorii au făcut mai multe percheziţii în oraşul Turda, într-un dosar care vizează…

8 minute ago

Cancerul de piele, tot mai frecvent la tineri. Semnale de alarmă

Majoritatea afecțiunilor dermatologice sunt descoperite chiar de către pacienți, iar medicii recomandă examinarea periodică a pielii.…

27 de minute ago

Eroarea din Legea Pensiilor care poate duce la scăderi și de 2.000 de lei după recalculare.Dumitru Costin, BNS: „Ei vor avea pensii mai mici”

Sindicaliştii Cartel ALFA cer reviziuirea Legii pensiilor evidenţiind o serie de ”disfuncţionalităţi” şi consideră că…

47 de minute ago

Se dau BANI de la STAT pentru această categorie de români! Sumele sunt impresionante

Se dau BANI de la STAT prin intermediul unor fonduri pentru demarararea programului național de…

o oră ago

Alexandru Rafila, precizări de ultimă oră privind concediul medical

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, despre Ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale, care a…

o oră ago

Horoscop 1-7 aprilie. Zodiile cele mai afectate de Mercur retrograd

Horoscop 1-7 aprilie. Intrarea lui Mercur în retrograd pe 1 aprilie va influența viețile nativilor…

11 ore ago

Citeste si: