Sari la conținut

Fructul verii care curăţă vasele de sânge şi previne apariţia demenţei. Beneficii certe, dovedite ştiinţific

fructele sunt benefice pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic al acestui fruct delicios, care are beneficii substanţiale asupra funcţionării majorităţii organelor vitale ale corpului, inclusiv rinichi, creier şi inimă.

Este vorba de afine, care abundă în cei mai buni antioxidanţi, surclasând la acest capitol căpşunele, murele, zmeura sau lămâile. Aceste fructe sunt folosite încă din antichitate în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamației și a durerilor articulare, potrivit doc.ro.

Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine reglează digestia, echilibrează flora intestinală și te scapă de probleme digestive precum indigestia, constipația, diareea sau crampele. De asemenea, afinele ajută procesul de detoxifiere inițiat de rinichi și ficat.

Flavonoidele din afine protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi. Aceste fructe pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de boli degenerative ale sistemului nervos; au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii.

Îmbunătăţirea activităţii cerebrale

Studii recente au confirmat faptul că afinele îmbunătăţesc activitatea cerebrală, protejând creierul de boala Alzheimer sau boala Parkinson. În plus, aceste fructe de pădure sunt renumite pentru faptul că sunt hipoalergenice.

Substanţele din compoziţia afinelor normalizează activitatea inimii, ficatului şi a rinichilor. Totodată, acestea au şi un puternic efect antiinflamator.

De altfel, s-a demonstrat ştiinţific, de pildă, că sucul de afine reduce reduce deteriorarea structurii ADN, principala cauză a apariţiei cancerului şi a îmbătrânirii precoce. Astfel, principalul beneficiu al consumului de afine este reducerea riscului de cancer prin inhibarea dezvoltării celulelor canceroase.

Un cană de afine (aprox 148 de grame) conţine:

  • Fibre: 3,6 grame
  • Vitamina C: 16% din doza zilnică necesară
  • Vitamina K: 24% din doza zilnică necesară
  • Mangan: 22% din doza zilnică necesară

De asemenea, această cantitate de afinee conţine aproximativ 85% apă şi doar 84 calories (din care 21,5 grame of carbohidraţi, potrivit healtline.com.

Ca remediu natural, extractul de afin este disponibil sub formă de tablete, capsule, picături, tinctură, iar fructele (afinele) sunt vândute fie uscate, fie sub formă de pudră, iar frunzele arbustului se pot prepara sub formă de ceai.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel