Sari la conținut

Hernia de disc vindecată fără operație

O nouă metodă de tratament a herniei de disc, fără tăieturi, este aplicată de puţin timp în două unităţi medicale din Capitală.

Durerile de spate sunt cel mai frecvent motiv pentru care se ajunge la medic, iar-aşa numitele hernii de disc sunt în multe cazuri responsabile de apariţia lor. De la mijlocul anului trecut, doi medici specializaţi în radiologia intervenţională tratează şi în ţara noastră herniile de disc prin „înţepături“ făcute cu un dispozitiv special.

Procedura, numită nucleoplastie percutană, se face sub anestezie locală, cu ajutorul unui angiograf, şi durează în jur de 30 de minute. Peste o sută de români au beneficiat până acum de acest tratament. Tehnica este folosită în Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală şi în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“, tot în Bucureşti.

Avantajul major al nucleoplastiei este că pacientul poate pleca acasă la trei ore după intervenţie, iar în câteva zile poate să-şi reia activităţile obişnuite.

„E ca şi cum am scoate
aerul dintr-un cauciuc“

„Procedura numită nucleoplastie percutanată constă în decomprimarea discului intervertebral“, explică medicul Rareş Nechifor, specializat în radiologie intervenţională.

Un dispozitiv special ce are la un capăt un ac se introduce până în mijlocul discului vertebral. Prin acul respectiv, cu un dispozitiv mecanic, se aspiră din nucleul pulpos. „Asta face ca presiunea în peretele discului să scadă foarte mult. Acesta revine treptat în poziţie normală şi nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali. E ca un cauciuc de maşină care s-a deformat şi ca să nu se spargă îl dezumflăm. Aerul se retrage şi, în continuare, poţi merge foarte bine“, completează medicul Rareş Nechifor.

Acesta mai spune că, în această procedură, este esenţială o imagine de calitate pentru ca acul introdus în coloană să fie corect poziţionat, iar această imagine este oferită de angiograf.

80% din hernii pot fi tratate
cu nucleoplastie

Tehnica nu se poate aplica în toate cazurile în care se diagnostichează hernii de disc. „Discul intervertebral nu trebuie să ocupe mai mult de jumătate din canal (n.r. – canalul medular) şi trebuie să aibă măcar jumătate din înălţimea iniţială. Peretele discului trebuie să nu fie rupt. În aceste criterii se încadrează în jur de 80% din hernii“, mai spune medicul specializat în radiologia intervenţională.

Ca simptome, bolnavii care pot fi supuşi acestei operaţii trebuie să aibă dureri locale care coboară pe picior. Dacă bolnavul nu mai poate mişca bine piciorul, este nevoie de intervenţie chirurgicală, uneori de urgenţă. „Suntem în al doilea an în care facem acest gen de operaţie. Până acum s-au făcut în jur de 100 de operaţii în Spitalul Universitar“, completează Bogdan Dodobăţ, medic specializat în radiologie intervenţională. Pe lângă Spitalul Universitar, unde operaţia se face cu fonduri puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii (o trusă de operaţ ie costă 500 de euro), nucleoplastia se mai face şi în clinica privată „Victor Babeş“. Aici, costurile depăşesc 4.000 de lei pentru o intervenţie. În Spitalul Universitar, numărul de operaţii care se pot face depinde de trusele pe care medicii le au la dispoziţie.

Procedeul nu este încă decontat de asigurări, ci printr-un program al Ministerului Sănătăţii. „Avem promisiuni că, din 2008, finanţarea procedurilor de radiologie intervenţională, care înlocuiesc operaţii costisitoare, va fi preluată prin asigurări“, mai spune medicul.

De ce apare hernia?

Hernia de disc este o boală modernă, care apare şi pentru că oamenii au ajuns să stea foarte mult la birou.

Dacă boala nu este gravă, tratamentul se începe cu medicamente antiinflamatoare, iar bolnavilor li se recomandă repaus la pat. Atunci când durerile devin persistente, se ajunge la operaţie. „Procedura propusă de noi este undeva la mijloc, între medicamente şi operaţiile clasice“, mai spune specialistul. Indiferent de tipul de operaţie, hernia poate să recidiveze dacă bolnavii fac eforturi care suprasolicită coloana.

ISTORIC

De la injectări cu chimiopaparină la laser

Înainte de apariţia nucleoplastiei, s-au folosit şi alte metode prin care herniile au fost vindecate fără tăieturi majore. „Prin anii ’80 se făceau injectări în disc cu chimiopaparină, o substanţă ce dizolva din nucleul pulpos. Pentru că s-a dovedit că substanţa folosită cauza reacţii alergice, a fost interzisă“, explică medicul Rareş Nechifor. Aspirarea mecanică ce se foloseşte şi la nucleoplastie este un procedeu american. Mai există posibilitatea ca printr-o fibră laser să se vaporizeze nucleul pulpos, însă rezultatul este acelaşi, iar costurile sunt de trei ori mai scumpe decât la aspirarea mecanică. „În circa 30% din piaţa americană se foloseşte metoda laser“, mai afirmă specialiştii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel