vineri, octombrie 7, 2022

Hipertensiunea pulmonară poate afecta pe oricine. De 5 mai – Ziua Internațională a Hipertensiunii Pulmonare (HTP), Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari lansează Ghidul pacienților cu hipertensiune pulmonară.

O definiție simplă și scurtă este că HTP este o boală progresivă care reduce fluxul de sânge și crește presiunea în arterele plămânilor.

Totodată, această zi va fi marcată prin iluminarea în mov (culoarea acestei afecțiuni) a Turnului STS de pe str. Virtuții.

Te-ar mai interesa: Accident vascular cerebral: băutura care dublează ...

”În acest mod, dorim să atragem atenția asupra faptului că hipertensiunea pulmonară poate afecta pe oricine tânăr sau mai în vârstă, bărbat sau femeie. Este important ca oricine prezintă simptomele descrise în Ghid să meargă la medic”, a declarant Bogdan Burduja, președintele Asociației Pacienților Hipertensivi Pulmonari.

Simptome

Persoanele cu hipertensiune pulmonară experimentează o paletă largă de simptome cu o intensitate ce variază, în funcție de severitatea afecțiunii.

1. Senzația de lipsă de aer;
2. Oboseala excesivă;
3. Scăderea toleranței la efort;
4. Durerea în piept;
5. Amețeală;
6. Picioare și glezne umfl ate;
7. Tuse.
8. Pierdere conștienţă
9. Senzaţia de umfl are a abdomenului
10. tuse cu sânge.

Te-ar mai interesa: Șocant! Dieta cu grapefruit aproape a provocat amp...

Aceste simptome apar la efort, dar pot apărea și în repaus la pacienţii cu boala severă, avansată. Pe măsură ce partea dreaptă a inimii funcționează tot mai greu, simptomele devin tot mai puternice.
• Senzația de lipsă de aer se agravează;
• Oboseală este tot mai pronunțată;
• Bătăi neregulate ale inimii;
• Buzele și unghiile pot lua o nuanță albăstruie.

”Continuăm demersul nostru de a lansa ghiduri pentru pacienți realizate de medici specialiști, într-un limbaj simplu și ușor de înțeles. Pacienții au nevoie de materiale informative din surse avizate, realizate de medici”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Te-ar mai interesa: Boala care răpune zeci de mii de oameni poate fi d...

Ghidul a fost gândit ca un instrument care să ajute în tot ceea ce înseamnă managementul bolii (tratament, stil de viață, mișcare, etc.) pentru pacienții deja diagnosticați și aparținătorii lor. Pe de altă parte, Ghidul este destinat și populației generale, oricărei persoane care are nevoie de informație avizată despre un simptom cu care s-a confruntat.

Ghidul a fost realizat de dr. Mădălina Brutaru, sub coordonarea prof. dr. Ioan Coman, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ”CC Iliescu”.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

Acest ghid face parte din campania noastră de informare „Respiră! Bucură-te de fiecare zi!“, realizată de Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari în parteneriat cu COPAC.

Ghidul poate fi consultat pe urmatoarele linkuri:

https://hipertensiunepulmonara.ro/ghidul-pacientilor-cu-hipertensiune-pulmonara/

https://www.copac.ro/ghidul-pacientilor-cu-hipertensiune-pulmonara/

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private