Sari la conținut

Iată cum îți poți crește speranța de viață cu 10 ani. Ce au descoperit oamenii de știință după cercetări

Centenar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Alimente consumate de centenari

Din cuprinsul articolului

Iată cum îți poți crește speranța de viață cu 10 ani.  Potrivit ultimelor cercetări, oamenii care aderă cu strictețe la un set de parametri ai sănătății cardiovasculare bune pot trăi cu aproape un deceniu mai mult decât cei care nu o fac, potrivit unor noi cercetări.

Ppotrivit cercetărilor, persoanele care au obținut scoruri mai mari la acești parametri de sănătate cardiovasculară au trăit cu până la nouă ani mai mult, în medie, decât cei cu cele mai mici scoruri.

Scorurile se referă la aderarea la un set de comportamente și factori de sănătate dezvoltați de Asociația Americană a Inimii, cunoscut sub numele de Life’s Essential 8.

O viață mai lungă fără tutun

Acești parametri încurajează să nu folosești produse din tutun, să fii activ fizic, să mănânci o dietă sănătoasă, să dormi cât mai bine, să-ți gestionezi greutatea și să-ți controlezi tensiunea arterială, nivelul glucozei din sânge și al colesterolului.

Cercetările anterioare au descoperit că adulții cu cea mai mare aderență la aceste măsuri au trăit mai mult fără boli cronice decât cei cu cele mai mici scoruri.

Noile descoperiri oferă dovezi „că vă puteți modifica stilul de viață pentru a trăi mai mult”, a spus autorul principal al studiului, dr. Lu Qi, profesor de epidemiologie și director al Centrului de Cercetare a Obezității de la Universitatea Tulane din New Orleans.

Cercetătorii au analizat datele a 23.003 de adulți care au participat la Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției 2005-2018, legându-le cu datele din indicii naționali de deces până la 31 decembrie 2019. Participanții aveau între 20 și 79 de ani și au fost urmăriți în medie. perioada de 7,8 ani.

Folosind o scară de evaluare cu o limită maximă de 100, cercetătorii au determinat dacă participanții au avut scoruri scăzute (sub 50), moderate (50 până la 79) sau ridicate (80 și peste) pentru fiecare dintre cei opt parametri. Ei au calculat, de asemenea, un scor general de sănătate cardiovasculară.

Persoanele cu cele mai mari scoruri totale au avut o medie de 8,9 ani mai multă speranță de viață la vârsta de 50 de ani decât cei cu cele mai mici scoruri. Consumul de tutun, somnul, activitatea fizică și nivelurile de glucoză din sânge par să aibă cel mai mare efect asupra speranței de viață.

Comparativ cu cei care au fumat mai mult, cei care nu au fumat au trăit cu 7,4 ani mai mult. Cei care dormeau 7-9 ore pe noapte au trăit cu cinci ani mai mult decât cei care dormeau mult sau puțin.

Cei care au fost activi fizic au trăit cu 4,6 ani mai mult decât cei care au fost mai puțin activi. Cei care au obținut un scor mai mare în menținerea controlului glicemiei au trăit cu 4,9 ani mai mult decât cei cu niveluri ridicate de zahăr din sânge.

„Vedem cât de importantă este o evaluare cuprinzătoare a sănătății cardiovasculare, bazată pe acești opt factori”, a spus Nathan Wong, profesor și director al Programului de Prevenire a Bolilor Inimii din divizia de cardiologie de la Universitatea din California, Berkeley.

Aproximativ 42% din creșterea speranței de viață a fost atribuită mai puține decese cauzate de boli cardiovasculare.

Asta înseamnă că 58% din anii de viață „câștigați” printr-un profil mai bun de sănătate cardiovasculară nu sunt legați de bolile cardiovasculare, a spus Wong, care nu a fost implicat în cercetare. „Arata ca impactul mentinerii sanatatii cardiovasculare bune se extinde si la alte cauze de deces”.

Wong a spus că descoperirile ar trebui să motiveze oamenii să-și înțeleagă mai bine riscurile pentru sănătatea cardiovasculară prin controale anuale și prin utilizarea unor instrumente online, cum ar fi My Life Check al Asociației Americane de Inimă, care poate oferi un scor personalizat de sănătate cardiovasculară, bazat pe Life’s Essential 8.

Persoana în cauză își poate obține o imagine bună a sănătății cardiovasculare dintr-o astfel de evaluare, precum și ce poate face pentru a-și reduce riscul de probleme cardiovasculare.

„Informațiile despre factorii psihosociali, cum ar fi stresul și depresia, precum și determinanții sociali ai sănătății, cum ar fi accesul la îngrijire medicală, pot juca, de asemenea, un rol important în modificarea impactului pe care măsurile cheie ale sănătății cardiovasculare îl au asupra sănătății generale”.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel