Sari la conținut

Ibuprofen

sursa foto: Unsplash
previziuni 2025

Medicament antiinflamator nesteroidian, folosit in tratamentul afectiunilor reumatismale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

IBUPROFEN

Substanta activa: ibuprofenum
comprimate
Compozitie
1 comprimat contine: Ibuprofen 200 mg. Excipienti q.s.

Actiune terapeutica
Ibuprofen este un derivat al acidului fenilacetic si ca atare actioneaza ca antiinflamator, analgezic si antipiretic cu eficacitate asemanatoare acidului acetilsalicilic.

Indicatii
Artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, artrita psoriazica); stari inflamatorii severe in ORL, stomatologie, patologia respiratorie, in ginecologie, in oncologie, dureri dentare, dismenoree.

Contraindicatii
Bolnavilor cu ulcer digestiv activ sau cu antecedente de ulcer digestiv sau alte boli ale aparatului digestiv, antecedente de hemoragii digestive acutizate. La astmatici si la cei cu teren alergic la derivatii acidului fenilacetic. Nu este indicat in timpul sarcinii si la copii, la pacientii carora li se administreaza alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau aspirina; la pacientii cu boli hematologice sau insuficienta hepatica sau renala grava; la gravide in primele 3 luni si ultimele 3 luni de sarcina.

Reactii adverse
Digestive: inapetenta, greata, dureri epigastrice, diaree, varsaturi, crampe intestinale, flatulenta; Nervoase: cefalee, hiperexcitabilitate; Cutanate: rash, prurit; Acustice: vertij; Metabolice: retentie hidrosalina reversibila.

Interactiuni medicamentoase
Risc crescut de hemoragii cand se asociaza cu anticoagulante cumarinice si de reactii hipoglicemice cand se asociaza cu sulfamide antidiabetice. Nu se administreaza simultan cu probenecid. Scade actiunea diuretica a spironolactonei.

Mod de administrare
La adulti: 2 comprimate (400 mg) de 3-4 ori pe zi (dupa mese) cel mult 6 zile, apoi intretinere cu un comprimat de 3-4 ori pe zi. La copii: 20 mg/kg corp/zi, fractionat. In artrita reumatoida juvenila; pana la 40 mg/kg corp/zi, fara a depasi 500 mg la copii sub 30 kg.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel