duminică, ianuarie 24, 2021
Elena Oceanu

Subiectul igienei intime este încă tabu pentru multe persoane. Medicii atenționează, însă, că igiena organelor genitale ar trebui să fi e o rutină zilnică de la care să nu facem rabat

Daniela Șerb

Lipsa unor cunoștințe de bază referitoare la modul în care ar trebui păstrată igiena intimă poate duce la probleme de sănătate dificil de rezolvat, atrag atenția medicii specialiști. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt silite de biologie să acorde o atenție mai mare acestui subiect. Vecinătatea vaginului cu anusul impune o rutină care, odată căpătată, ne poate scăpa, însă, de multe neplăceri. Medici ginecologi recomandă ca igiena intimă să se facă cu apă caldă și săpun obișnuit, de două ori pe zi, cel puțin. „Nu recomand gelurile pentru că au un potențial alergic mare și pot provoca iritații locale ale pielii”, explică dr. Delia Grădinaru, medic ginecolog la Spitalul Universitar de Urgență din București. Este important de știut că spălarea zonei genitale – ca și ștergerea de urină – se face din față către spate, pentru a evita transmiterea bacteriilor dinspre anus către vagin. Spălarea este recomandată după fiecare scaun, iar dacă nu este posibil, este recomandată măcar ștergerea cu un șervețel umed, special pentru zona intimă.

Spălăturile vaginale, nerecomandate

Dr. Grădinaru mai spune că vaginul este un organ căruia nu trebuie să-i faci nimic și că, în aceste condiții, nu este nevoie de spălături vaginale decât atunci când apare o problemă. Alte reguli care trebuie respectate sunt urinarea la câteva minute după contactul sexual și spălarea, obicei care protejează în fața cistitei, precum și folosirea unui ovul recomandat de ginecolog, în cazul în care iei antibiotic pentru a-ți trata o afecțiune sau alta. În caz contrar, mai spune medicul, există riscul să faci candida.

Lenjeria, din fibre naturale

Vaginul este un organ care are și o funcție de autocurățare, secrețiile normale având o culoare albă sau ușor gălbuie. În momentul în care aceste secreții se modifică este semn că ceva este în neregulă și trebuie să mergem de urgență la ginecolog. Lenjeria intimă recomandată este cea lejeră, din bumbac sau mătase, pentru o aerisire corespunzătoare și pentru uscare normală a regiunii inghinale. Schimbarea slipului trebuie făcută o dată pe zi.

Igiena intimă în timpul menstruației

Aceleași reguli de igienă trebuie păstrate și în zilele cu menstruație, cu mențiunea că, în plus, slipul se shimbă ori de câte ori este cazul. Tampoanele sau absorbantele trebuie să fie schimbate și ele de cinci-șase ori pe zi. Femeile care aleg tamponul intern trebuie să știe că riscul de infecție este mai mare, pentru că acesta reține în vagin sângele menstrual, adică într-un mediu umed și cald, sensibil la infecții. Apoi, aceste tampoane sunt confecționate din fibre sintetice, care pot irita colul uterin. În orice caz, ce este bine de știut este că femeile sunt în siguranță, dacă au în vedere schimbarea acestor tampoane la un interval de două ore. Nu în ultimul rând, ar trebui vorbit despre igiena mâinilor. Acestea trebuie spălate ori de câte ori avem de manevrat tampoane sau absorbante, ca și de fiecare dată după folosirea toaletei.

Bărbații scapă mai ușor

Spălarea zonei genitale la bărbați e mai simplă și se rezumă la utilizarea apei calde și a să- punului cu pH neutru. Bărbații cu penisul necircumcis trebuie să țină seama de faptul că, sub pielea care acoperă capul penisului (prepuțul), se adună o secreție albă formată, în principal, din sebum și celule moarte ale pielii, care sunt un mediu ideal pentru propagarea infecțiilor. Prin urmare, aceasta trebuie îndepărtată prin decalotare. Medicii recomandă decalotarea penisului și în momentul urinării, pentru a evita adunarea picăturilor de urină, și apoi ștergerea uretrei cu hârtie igienică. Eventualele dificultăți la decalotare trebuie să fie semnul unei afecțiuni care ar trebui să vă trimită la medicul urolog. Igiena organelor intime continuă cu cea a scrotului, fiind și un bun prilej pentru a examina testiculele pentru a depista eventualele probleme, zona perineală și cea anală. În final, același sfat și pentru ei: atenție la spălarea mâinilor imediat după folosirea toaletei.