vineri, iunie 2, 2023

Iluzia optică uluitoare care îți poate îmbunătăți sănătatea. Iluziile optice nu doar se joacă cu mintea ta, dar, după cum se dovedește, unele imagini sunt mai mult decât niște jocuri. Ele ne pot îmbunătăți de fapt sănătatea.

Psihologii de la Universitatea din Glasgow au descoperit că a privi o iluzie optică poate îmbunătăți vederea, permițându-vă să vedeți litere mici.

Te-ar mai interesa: Femeile vor avea dreptul la concediu plătit de sta...

„Am descoperit că acuitatea vizuală – capacitatea de a vedea detaliile fine – poate fi îmbunătățită printr-o iluzie cunoscută sub numele de „efectul secundar al mișcării de expansiune”, a spus autorul studiului, dr. Martin Lages.

„În timp ce se află sub vraja iluziei optice, spectatorii pot citi litere care sunt prea mici pentru a le putea citi în mod normal”, a adăugat el.

Iluzia optică uluitoare care îți poate îmbunătăți sănătatea

Pentru a testa impactul iluziei optice, cercetătorii au testat acuitatea vizuală a 74 de persoane. Ei au făcut acest lucru folosind diagrama clasică a ochilor pe care o vedeți în camera opticianului, unde literele devin mai mici pe fiecare rând.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Echipa le-a arătat apoi participanților o iluzie optică a unei spirale care fie se rotește în sensul acelor de ceasornic, fie în sens invers acelor de ceasornic timp de 30 de secunde.

Li s-a cerut apoi să citească setul de litere de pe diagramă. Experții au descoperit că cei care au urmărit spirala care se rotește în sensul acelor de ceasornic (care dă iluzia că imaginile se mișcă spre tine) au experimentat o scurtă perioadă de acuitate vizuală mai bună. Aceasta înseamnă că au putut să vadă mai bine litere mai mici pe diagramă.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Între timp, cei care au văzut spirala în sens invers acelor de ceasornic au experimentat opusul.

„Am fost destul de impresionați de consistența efectului. Indiferent cum îl descompuneți – după dimensiunea literei, după poziția literei – creșterea performanței este acolo”, a adăugat Dr. Rob Jenkins de la Universitatea din York.

„Și a existat o corelație cu capacitatea inițială: cu cât oamenii găseau mai greu sarcina, cu atât iluzia îi ajuta mai mult.”

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Cu toate acestea, nu vă aruncați încă ochelarii! Specialiștii au subliniat că, din păcate, efectele pozitive au fost de scurtă durată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private