Sari la conținut

În ce context ar fi necesară a treia doză de vaccin anti-COVID?

Recent, specialiștii au dezvăluit faptul că o a treia doză de vaccin anti-COVID Pfizer ar putea fi necesară pentru a consolida răspunsul imun al organismului împotriva coronavirusului. Aceasta s-ar administra după aproximativ 6-12 luni de la administrarea completă a vaccinului (prima doză și rapel). 

Cercetătorii au susținut că este posibil ca o astfel de doză să fie administrată pentru a preveni efectele negative asociate cu mutațiile genetice ale virusului. Noile variante ar putea fi mult mai rezistente în fața vaccinului, motiv pentru care cercetătorii se pregătesc pentru o astfel de situație.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a explicat în cadrul unei conferințe mai multe detalii despre acest lucru și, de asemenea, dezvăluie dacă va fi necesară.

A treia doză de vaccin anti-COVID, necesară?

„În momentul de față, nu. Sunt discuții premature, din punctul nostru de vedere, dar nu sunt premature din punct de vedere științific, a te pregăti cu date suficiente necesare pentru a putea ști siguranța celei de-a treia doze, tolerabilitatea celei de-a treia doze, măsura în care apare o creștere a răspunsului imun după cea de-a treia doză este un aspect pe care comunitatea științifică, cercetătorii îl au în vedere, și este foarte bine, pentru că trebuie să fim pregătiți pentru a avea un răspuns la orice scenariu din punct de vedere al evoluției acestei pandemii.

Și principala amenințare este legată de generarea a noi variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale. Tocmai de aceea, cred că este important să fim pregătiți pentru orice scenariu, însă acest lucru nu înseamnă că sezon de sezon noi trebuie să facem vaccin împotriva COVID-19 sau că aproape 100% o să trebuiască să facem cea de-a treia doză. În niciun caz.

Este o pregătire din punct de vedere științific, de a avea suficiente date pentru eventualitatea în care va fi nevoie de o a treia doză. Dar, în ritmul actual, bazându-ne pe datele actuale, vaccinurile sunt suficient de acoperitoare pe tulpina majoritar circulantă, și anume, tulpina britanică. Tocmai de aceea, cred că, dacă în campania de vaccinare actuală, ajungem la un prag de imunitate colectivă de peste 60-70% sau chiar mai mult, lucrurile vor fi mult mai bine controlate din punct de vedere epidemiologic”, explică Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: