Sari la conținut

În prag de iarnă, Octavian Jurma anunță valul 7: „Vine versiunea cea mai periculoasă”

Cercetătorul Octavian Jurma a devenit cunocut publicului larg în perioada pandemică, după ce a prezentat în mod constant pe rețelele sociale metode statistice şi algoritmice pentru studiul  pandemiei.

Iată că în prag de iarnă 2022, după o vară fără preconizări sumbre, Jurma avertizează că provocarea perioadei următoare în materie de sănătate este coinfecția gripă-Covid.

În prag de iarnă, Octavian Jurma anunță valul 7: „Vine versiunea cea mai periculoasă”

Al șaptelea val al pandemiei va debuta în România undeva prin luna noiembrie, susține cercetătorul independent. Mai mult, acesta spune că este doar o chestiune de timp să identificăm și în țara noastră versiunea BQ.1.1, care este „cea mai periculoasă din această supă de viruși.”

Cercetătorul susține că este important ca până la debutul unui nou val România să aibă vaccinul bivalent, adaptat noilor tulpini, iar spitalele să fie aprovizionate cu Paxlovid, un antiviral mult mai eficient mai ales pentru cei nevaccinaţi. El a mai atras atenţia şi asupra factorilor agravaţi aduşi de sezonul gripal.

„Așadar, avem un sistem gripal complicat de acești doi factori: tulpine potențial virulente și un val potențial de COVID care ne așteaptă. Iar o coinfecție gripă-COVID, știm deja de anul trecut, când am avut primele coinfecții, este o boală mai severă decât oricare dintre ele luate separat”, a explicat Octavian Jurma potrivit Gândul.

Noul vaccin bivalent este gândit pentru noile versiuni

Nimeni nu îşi mai dorește un nou val al pandemiei, dar situațiile din ultimii aproape trei ani ne-au arătat că este bine ca autoritățile și oamenii să fie pregătiți pentru posibile mutații ale virusurilor și efectele acestora.

„Acum, este un întreg cocktail de viruși, dar se pare că noua versiune BQ.1.1 este cea mai periculoasă din această supă de viruși, cum i se mai spune. Pentru că acum avem cinci mutații care apar separat, independent, avem un fenomen foarte intens de convergență.

Practic, valul șapte va fi condus, în principal, de versiuni cu o evaziune extrem de mare față de imunitatea dobândită anterior. Aici este marele avantaj al noului vaccin bivalent și de asta insist foarte mult să-l avem disponibil. Ar trebui să-l promovăm pentru că este un nou vaccin și nu un simplu booster. Este un vaccin gândit pentru noile versiuni”, a mai spus Jurma.

„Rolul oamenilor de știință este să găsească călcâiul lui Ahile al virusului și să producă arme împotriva lui”, a concluzionat Octavian Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel