sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Irina Lungu

Ingredientul recomandat persoanelor cu colesterol mare. Este ca un burete al grăsimilor. Aceste ingredient crește numărul bacteriilor benefice din intestine și se poate combina în multe feluri, reprezentând o gustare sănătoasă și versatilă.

Fibrele trebuie integrate în meniul zilnic, nu există alimentație sănătoasă fără aport de fibre.

„Fibrele nu se transformă în grăsimi indiferent de combinațiile alimentare pe care le faci!”, spune Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Ce exemple de alimente cu conținut ridicat de fibre avem

Ovăzul este foarte bun pentru inimă. Bogat în beta glucan, un tip de fibră care ajută la reducerea colesterolului, este puternic antioxidant și adjuvant în terapiile antitumorale, reduce educe nivelul seric al colesterolului total, al LDL si creste nivelul HDL, reglează nivelul glicemiei prin cresterea sensibilitatii receptorilor celulari insulinici.

Tot ovăzul are un grad uluitor de sațietate, mulțumită fibrelor din compoziția sa.

Ajută la o bună funcționare a digestiei. Ovăzul conține atât fibre solubile, cât și insolubile, care se completează reciproc pentru a vă echilibra digestia.

Ovăzul este foarte bogat în nutrienți. Conține Omega-3, acizi grași, acid folic și potasiu.

În plus, vă ține în frâu nivelul glicemiei, asta îl face un candidat la titulatura de aliment care previne riscul diabetului de tip 2. Foarte important este să consumați fulgi de ovăz nearomatizați, întrucât aceștia conțin cantități mari de zahăr, arome și chimicale. Luați fulgi de ovăz simpli, pentru a-i amesteca în iaurt, iata astfel cum veți avea un mic dejun sănătos, sățios și nutritiv.

„Fibrele sunt, dacă vrei, un fel carbohidrați care provin din plante. Fibrele sunt de două feluri – fibre alimentare solubile și fibre insolubile. Fiecare categorie vine cu plusurile ei. Pe de parte, fibrele au un aport caloric scăzut, încă un motiv în plus să spunem că sunt foarte sigure din punctul de vedere al siluetei!”, explică specialistul Cornel Brotac.

Fibrele solubile în apă contribuie la reducerea nivelului de colesterol și al glicemiei, fiind extrem de sățioase.

„Mărul, fructele de pădure, prunele, perele, gutuia, portocalele, cireșele, usturoiul, orzul, ovăzul, sparanghelul, ceapa, bananele, mazărea, morcovii, ciupercile sau fasolea sunt o parte dintre alimentele care îți aduc un aport consistent de fibre solubile”, explică medicul.

Fibrele insolubile, pe de altă parte, îți potolesc foamea, ca să o spunem pe românește. Îți cresc senzația de sațietate după masă, constribuind la procesul de slăbire. „Nucile, cerealele integrale, varza, tărâțele, orezul brun, semințele de in, broccoli, avocado, dovleceii, piersicile, mazărea, rădăcinoasele, toate sunt “laxative” naturale, cu rol de reducere a constipației și prevenție a cancerului de colon”, continuă specialistul.

Așadar, ai grijă să introduci în alimentația ta aceste produse și o să vezi că atât silueta, cât și tranzitul tău intestinal vor funcționa optim.