Sari la conținut

Boala provocată de consumul de pâine care nu te lasă să slăbești. Balonarea și constipația, principalele simptome

Numita si boala celiaca sau chiar celiachie, intoleranta la gluten se declanseaza la cei predispusi genetic in urma consumului de gluten (in mare parte provenind din cereale, paine, paste) si face parte din randul bolilor autoimune, alaturi de lupus, sclerodermie si chiar diabetul de tip I. Chiar daca afecteaza doar un mic procent al populatiei (1-2%), intoleranta la gluten poate fi o piedica majora in lupta cu kilogramele.

Cum se manifesta intoleranta la gluten?

De multe ori, aceasta afectiune poate fi asimptomatica, insa nu inseamna ca pacientul nu este alergic la gluten. De aceea, specialistii nutritionisti recomanda efectuarea unor teste de anticorpi in paralel cu efectuarea endoscopiei digestive. Exista o serie de simptome care conduc la acest diagnostic, precum: balonare, flatulenta, durere abdominala, constipatie,dureri de cap, oboseala si chiar indigestie.

„Anticorpii, atunci cand sunt confuzi, ataca organismul in locul individului intrus. Aceasta este pe scurt definitia unei boli autoimune. Celulele, atunci cand nu beneficiaza de nutrientii specifici in concentratiile optime, consuma energie aberant, produc in exces si nu neutralizeaza radicalii liberi, nu mai elimina reziduurile, imbatranesc si mor mai repede, cerand sa fie inlocuite mai rapid. Cu alte cuvinte disfunctiile celulei afecteaza in mod direct mecanismele apetitului si metabolismului. De aceea pentru a initia procesul de slabire este nevoie ca celulele sa fie sanatoase si sa li se asigure o anumita concentratie optima de micronutrienti”, explica Dr. Horatiu Albu, specialist in nutritia ortomoleculara si master in biologia moleculara a cancerului.

Raspunsul la intrebarea legata de lupta cu kilogramele in plus se afla chiar… in intestinul subtire!

Ei bine, la persoanele cu predispozitie genetica de intolerenta la gluten, ingestia acestuia da startul unei reactii autoimune la nivelul intestinului subtire, care determina deteriorarea mucoasei intestinale. Prin urmare, se inregistreaza o absorbtie scazuta a elementelor nutritive in organism, asimilarea defectuoasa a acestora generand un dezechilibru nutritional major. Corpul lupta sa produca energie pentru a mentine functiile organismului vitale, insa atunci cand nu gaseste ce sa transforme in energie, depoziteaza grasime ca energie poteniala. De aici intervine si oboseala cronica.

De cele mai multe ori, intoleranta la gluten apare ca urmare a unui regim de masa nediversificat, astfel incat organismul incepe sa opuna rezistenta, existand chiar dereglari de digestie. Anticorpii devin confunzi la patrunderea glutenului in stomac si declanseaza alarma de urgenta, astfel ca micii perisori ai stomacului actioneaza chiar impotriva acestuia.

Riscul la o persoana deja diagnosticata cu intoleranta la gluten se expune continuand o dieta neechilibrata si total aparte de ceea ce medicul i-a prescris poate duce la infertilitate, osteoporoza, dezvoltare ingreunata la copii si chiar unele forme de cancer.

„Lipsa enzimelor esentiale din stomac favorizeaza aparitia procesului de ingrasare. Daca se renunta la paste, cereale, paine, deserturi si optica se schimba spre fructe, legume, cel cu intoleranta la gluten va simti si o scadere in greutate. Practic, faci pace cu dusmanul”, adauga Dr Albu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel