Sari la conținut

KALINOR

Substanta activa: potassium
comprimate
Compozitie
Solutia preparata contine ca substante active: 40,0 mmoli ioni de potasiu, min 13,3 ioni citrat. O tableta efervescenta contine 2,17 g potasiu hidratat (40 mmoli de potasiu si 13,3 mmoli ioni citrat), 2 g bicarbonat de potasiu si 2,057 g acid citric. Excipienti (macrogol 6000, zaharina, zaharoza si sirop de glucoza, substante aromatice).

Mod de administrare
Dupa sfatul medicului sau 1-3 tablete efervescente/zi (in functie de deficitul balantei de potasiu , in general fiind suficienti 50-100 mmoli potasiu /zi). Doza maxima este de 100-150 mmoli/zi-3 tablete/zi. Doza unica maxima este de 40 mmoli K+-1 tableta. Deficitul de potasiu se va recupera lent in zile sau saptamani de tratament. Tabletele se dizolva intr-un pahar (100 -200 ml) cu apa sau suc de fructe ce se bea in 10-15 min, in timpul meselor. Doza zilnica de 2 sau mai multe tablete efervescente se va lua fractionat in cursul unei zile.

Indicatii
Hipopotasemii simptomatice – scaderea K+ sub 3,5 mmoli/l acidoza metabolica, tulburari neuro-musculare, aritmii cardiace si prevenirea hipopotasemiei din cetoacidoza diabetica, hipopotasemia din cursul terapiei cu digitala.

Contraindicatii
Hiperpotasemii prin deshidratari, insuficienta renala avansata, boala Addison, paralizie periodica primitiva hiperpotasemica (sindrom Gamstorp).

Interactiuni medicamentoase
Cresterea potasemiei scade efectul glicozidelor digitalice, iar scaderea potasemiei intareste efectul lor aritmogen. Interfereaza cu metabolismul aldosteronului, al diureticelor antialdosteronice (Spironolactona) ca si al inhibitorilor enzimei de conversie (Captopril) si antiinflamatoarele nesteroidiene si analgezicele periferice scad eliminarea renala de potasiu.

Efecte secundare
Poate provoca tulburari digestive, greata, voma, si rar, balonari, pirozis, dureri abdominale si diaree. Foarte rar poate da manifestari alergice de tipul pruritului si edemului fetei la persoane predispuse alergiilor (de exemplu bolnavi cu febra fanului, alergii la praf de casa in antecedente). Daca apar aceste semne trebuie intrerupt tratamentul.

Posologie si mod de administrare
Daca nu este prescris altfel, doza este de 1-3 comprimate efervescente pe zi. Dozarea se orienteaza dupa deficitul de potasiu, in general fiind suficiente 50-100 mmoli/zi. Doza maxima este de 100-150 mmoli/zi. Doza pe administrare nu trebuie sa depaseasca 40 mmoli potasiu, respectiv 1 tableta Kalinor. Se dizolva 1 tableta intr-un pahar cu apa si eventual se amesteca, dupa gust, cu suc de fructe si se bea treptat in 10-15 minute. Administrarea in timpul mesei mareste tolerabilitatea. Doza zilnica de 2 sau mai multe tablete trebuie distribuita pe tot timpul zilei. Durata folosirii: Atat timp cat persista deficienta de potasiu, se impune o administrare continua de Kalinor. In alte cazuri sunt suficiente zile sau saptamani pana la compensarea deficitului.

Proprietati
Potasiul este un mineral necesar mai ales functiilor nervilor si muschilor. In cazul in care se pierde mai mult potasiu, datorita bolilor tubului digestiv sau rinichilor sau datorita altor medicamente, decat se introduce prin alimentatie, apare un deficit de potasiu. Acest deficit se va observa prin slabiciune musculara, constipatie, tulburari in activitatea inimii, stare depresiva. Pentru tratarea deficitului de potasiu medicul recomanda Kalinor, care are ca rezultat normalizarea cantitatii de potasiu. Kalinor tablete efervescente se dizolva repede in apa. In solutia ce rezulta exista substanta activa citrat de potasiu intr-o forma bine tolerabila si imediat disponibila.

Precautii
A se inchide tubul dupa extragerea tabletei. La bolnavii diabetici se va tine cont ca o tableta de Kalinor contine 1,42 g zahar. Acest preparat contine clorura de potasiu. Atentie! A nu se folosi dupa expirarea termenului de valabilitate! A se pastra in locuri inaccesibile copiilor!

Forma de prezentare
15 tablete efervescente (N1): 30 tablete efervescente.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel