Sari la conținut

La ce riscuri vă expuneţi dacă luaţi pilule contraceptive fără să vă fie recomandate de medic

Femeile care utilizează incorect anticoncepţionale îşi pun în pericol sănătatea. Există şi situaţii în care aceste pastile nu trebuie luate din start din cauza unor boli preexistente, cum sunt cele vasculare.

Cel mai bine e ca alegerea unui anticoncepţional să se facă în urma unui consult medical. „După consult şi analize specifice, medicul specialist decide care este contraceptivul potrivit, comparând beneficiile cu efectele secundare”, explică Mirona Furtună, medic rezident obstetrică-ginecologie la Spitalul „Filantropia”, din Bucureşti.
Astfel, se pot evita probleme precum hipertensiune, accidente vasculare, osteoporoză sau complicaţii din cauza varicelor.

„Pilulele anticoncepţionale au în compoziţie două tipuri de hormoni: estrogen şi progestativ. Estrogenul creşte semnificativ sinteza factorilor de coagulare care se sintetizează în ficat şi astfel induce o stare de hipercoagulabilitate care predispune la accidentele vasculare”, explică Radu Chicea, medic ginecolog la clinica Polisano din Sibiu.

La o persoană tânără, sănătoasă, fără patologie vasculară sau a coagulării, uşoara stare de hipercoagulabilitate nu presupune riscuri de accidente vasculare.

Risc mai mare de infarct la fumătoarele peste 35 de ani

Femeile care folosesc un tip nepotrivit de contraceptive orale au un risc de a dezvolta trombembolism venos de patru ori mai mare decât cele care nu le utilizează.

„Riscul de infarct miocardic acut creşte numai în cazul acelor utilizatoare de anticoncepţionale care sunt fumătoare şi au peste 35 de ani, respectiv la cele care suferă de migrene”, afirmă medicul Mirona Furtună.

De asemenea, 1% din femeile care folosesc anticoncepţionale pot dezvolta hipertensiune arterială, iar riscul de adenocarcinom cervical (cancer de col uterin), adenom hepatic (tumoră benignă) şi litiază biliară (pietre la bilă) a crescut la femeile care folosesc contraceptive cu doze mari de estrogenii.

Modul de administrare al anticoncepţionalelor depinde de tipul lor, existând de la pilule, plasturi până la injecţii cu hormoni.

Societăţile medicale recomandă administrarea lor continuă, pauzele periodice nefiind indicate. Pe lângă evitarea unei sarcini nedorite, contraceptivele ameliorează acneea, sângerările excesive din perioada ciclului şi hirsutismul (pilozitatea).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel