Sari la conținut

Legătura neștiută dintre vitamina D și depresie. Ce se întâmplă în corp?

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de depresie, ce sunt confundate ușor cu alte afecțiuni

Există o legătură între vitamina D și depresie? Ultima descoperire a cercetătorilor a arătat că această vitamină veghează la sănătatea psihică.

Legătura neștiută dintre vitamina D și depresie. Ce se întâmplă în corp?

Se știe de mult timp că vitamina D este esențială atunci când vine vorba de menținerea oaselor puternice și de stimularea sistemului imunitar, dar există o legătură între vitamina D și depresie? Deși rezultatele cercetărilor sunt mixte, există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează o posibilă relație între nivelurile scăzute de vitamina D circulantă în sânge și depresie.

Potrivit livescience.com, aproximativ 8,4% dintre adulții americani au avut un episod depresiv major în 2020, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Mintală. Aceasta poate afecta aspecte ale vieții de zi cu zi, de la interacțiunile sociale la somn.

În timp ce tratamente precum terapiile de discuție și medicamentele sunt bine stabilite, rolul potențial al vitaminei D atrage atenția. Pentru a înțelege mai multe despre legătura dintre vitamina D și depresie, au fost expuse cercetări pentru a vă oferi tot ce trebuie să știți despre rolul vitaminei D, semnele de deficiență de vitamina D și depresie, precum și măsuri practice pentru a vă atinge nevoile de vitamina D – inclusiv cel mai bun supliment de vitamina D.

Lipsa de vitamina D

Cu toate acestea, este important să consultați un medic specialist dacă aveți probleme de sănătate mintală și înainte de a face orice schimbare semnificativă în rutina dumneavoastră alimentară.

Ce stimulează producția de vitamina D

Atunci când razele UV de la soare ating pielea, acestea stimulează producția de vitamina D. Acesta este motivul pentru care este numită „vitamina soarelui”.

Potrivit Biroului de Suplimente Dietetice, înainte ca organismul să o poată folosi, vitamina D trebuie să fie activată. Ficatul o transformă în calcidiol, care, la rândul său, devine calcitriol în rinichi.

„Vitamina D asigură rezistența oaselor, a dinților și a țesuturilor prin absorbția calciului și a fosforului în organism”, spune Sue-Ellen Anderson-Haynes, dietetician nutriționist autorizat și purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică. „De asemenea, reglează cantitatea de calciu din sânge.

„Vitamina D joacă, de asemenea, un rol în sistemul imunitar. Cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu creșterea infecțiilor și a bolilor autoimune.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel