vineri, iulie 30, 2021

Liber la marijuana! Curtea Supremă din Mexic dezincriminează consumul recreativ al acestui drog.

Curtea Supremă din Mexic, ţara în care acţionează unele dintre cele mai puternice carteluri de droguri,

a dezincriminat consumul recreativ de marijuana de către adulţi. Potrivit AFP, citat de Agerpres, Curtea a declarat interzicerea marijuanei neconstituţională încă din 2018, fapt ce a dus la nevoia unei legi în acest sens.

Astfel, opt din cei 11 membri ai Curţii au declarat neconstituţionale o serie de articole ale legii sănătăţii care interziceau consumul de marijuana. Prin declarația emisă luni, 28 iunie, se înlătură un obstacol legal pentru Ministerul Sănătăţii de a autoriza activităţi legate de consumul de marijuana în scopuri recreative, a indicat instanţa supremă.

„Astăzi este o zi istorică

pentru libertăţi”, a comentat ulterior preşedintele Curţii Supreme, Arturo Zaldivar, potrivit Reuters.

Liber la marijuana! Ce presupune declarația aprobată de Curtea Supremă din Mexic

Declaraţia aprobată luni de Curtea Supremă înseamnă că persoanele care vor dori să utilizeze marijuana în scopuri recreative pot cere o autorizaţie de la Comisia federală pentru protecţia contra riscurilor sanitare (COFEPRIS) şi că aceasta nu le-o poate refuza, aşa cum se proceda până în prezent.

Orice persoană peste 18 ani poate deţine până la 28 de grame de canabis, din momentul în care a obținut autorizaţia.

Începând din 2015, Curtea Supremă a dat o serie de decizii prin care considera ilegală interdicţia utilizării marijuanei în scopuri recreative de către adulţi.

La 12 ianuarie, guvernul reglementase deja producţia, manipularea şi comercializarea marijuanei în scopuri medicale.

Deşi organizaţiile civice şi specialiştii salută decizia Curţii Supreme, ei atrag atenţia că parlamentul urmează încă să legifereze pe acest subiect.

„Decizia (Curţii) nu afectează cadrul juridic penal şi lasă un vid juridic în ce priveşte consumul, cultivarea şi distribuţia canabisului”, se arată într-un comunicat al ONG-ul

Mexico United Against Crime pe Twitter.

În cazul în care legalizarea canabisului va fi adoptată de Congres, Mexicul va deveni a treia ţară care va permite la nivel naţional utilizarea acestuia în scopuri recreative, după Uruguay şi Canada.

Ultimele stiri

Parteneri