luni, ianuarie 30, 2023

Timp de un an, locuitorii dintr-o comună din Prahova au consumat apă conaminată cu arsenic. DSP a transmis o avertizare operatorului de apă încă din luna ianuarie, însă informația a ajuns la Primar abia ieri, 15 decembrie.

În sursele de apă de la rețeaua publică a comunei Mănești din Prahova au fost descoperite cantități de arsenic peste limita admisă.

Mai exact pe 8 decembrie a fost emisă solicitarea de a opri alimentarea cu apă şi abia pe 15 decembrie hârtia a fost înregistrară la primărie.

Te-ar mai interesa: Vestea tristă a zilei. A murit actrița care a inte...

„Ca urmare se interzice cu desăvârșire consumul apei furnizată de HidroPrahova, până la remedierea neconformității”, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Autoritățile locale din Mănești au pus la dispoziția localnicilor din toate satele comunei, cinci containere cu apă potabilă, a câte 1000 de litri fiecare, potrivit Antena3.

Nu se cunosc deocamdată cauzele care au dus la contaminarea apei cu arsenic. Până când apa nu va fi tratată, oamenii sunt sfătuiți să o folosească doar pentru spălat și în scop menajer.

Intoxicația cu arsenic poate afecta inima

Medicii avertizează că intoxicația cu arsenic poate provoca diferite afecțiuni printre care se numără şi cele ale inimii.

Te-ar mai interesa: Medic român: Două semne care ar trebui să ne ridic...

„Arsenicul realizează toxicitate sistemică, adică afectează toate organele, mergând de la tulburări neurologice, crampe musculare, creează vărsături, o inflamație digestivă şi hepatică. Pe timp îndelungat se pot instala cazuri de afectare cardiacă.

Acești oameni trebuie să fie evaluați inițial de medicul de familie, iar acolo unde se găsesc semne de toxicitate să se măsoare nivelul de arsenic din organism pentru a putea să vedem dacă este nevoie de un tratament de eliminare”, a declarat pentru Antena 3 CNN, Radu Țincu medic primar Terapie Intensivă Toxicologie.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zicala ”gras și sănătos” e cât ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private