Sari la conținut

Lumea medicală este în DOLIU. A murit unul dintre cei mai mari medici ai României

Profesor doctor și membru de onoare al Academiei Române, un medic român considerat deschizător de drumuri a îndoliat lumea medicală.

În 1995, a realizat prima fertilizare in vitro de la noi din țară. În anul 2001, asista la naşterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani. Medicul Ioan Munteanu a decedat la vârsta de 80 de ani.

Medicul Ioan Munteanu a fost un deschizător de drumuri în medicina din România. În anul 1961 absolvea Facultatea de Medicină din Timişoara cu media 10 şi a fost un pionier în domeniul reproducerii umane asistate la Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie Bega din Timişoara. Din 2004, Ioan Munteanu era membru de onoare al Academiei Române, potrivit news.ro.

În 1995 realiza prima fertilizare in vitro din România şi înfiinţa si organiza primul centru chirurgie laparoscopică şi fertilizare in vitro din ţara noastra. Un an mai târziu, în 1996, aducea pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro din România. În acelaşi an efectua primul embriotransfer la mamă purtătoare.

În 2001, profesorul Ioan Munteanu asista la naşterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă în vârstă de 50 de ani.

”A fost omul care a condus echipa care a făcut prima fertilizare in vitro din România. România era la momentul respectiv a 18-a ţară din lume care folosea tehnica de reproducere umană asistată în tatamentul fertilităţii şi de asemena a creat centrul de chirurgie laparoscopică şi histeroscopică de la maternitatea Bega care este unul dintre cele mai performante moderne şi reprezentative pentru România în întreaga lume. A condus Clinica Bega 31 de ani. Din 1987 până în 2008. A fost medicul cu cea mai laborioasă activitate medicală şi chirurgicală. A fost omul care sută la sută a schimbat radical percepţia despre obstetrică-ginecologie în Timişoara şi în România. A condus Societatea Naţională de Obstetrică-Ginecologie în două mandate. A stabilit legăturile după Revoluţie şi a înfiinţat Societatea Româno-Maghiară şi Româno-Germană de obstetrică-ginecologie. A organizat congrese şi internaţionale la Timişoara şi în alte oraşe. A format câteva sute de medici, iar cei mai apropiaţi colaboratori ai săi sunt în continuare acum la Maternitatea Bega. Peste 50 de ani a lucrat în sistemul medical”, a declarat, pentru News.ro, prof. dr Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Profesorul Ioan Munteanu s-a stins la vârsta de 80 de ani. El va fi înmormântat marţi, în cimitirul din Calea Şagului, la Timişoara.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel