Sari la conținut

Mănâncă aceste 3 alimente zilnic pentru a stimula oxidul nitric. Ajută la sănătatea cardiovasculară, îmbunătățesc fluxul sanguin și reduc tensiunea arterială

Ți-ar plăcea să descoperi 3 alimente pe care să le poți consuma zilnic, care să stimuleze producția de oxid nitric în organism, să susțină sănătatea cardiovasculară și să fie dovedite de știință? Efectele fiecărui aliment „stratează” unul peste altul și s-au dovedit că îmbunătățesc fluxul sanguin, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că riscul de boli cardiovasculare este puternic asociat cu o creștere a tensiunii arteriale, chiar și atunci când aceasta este încă în limitele normale.

Numărul 3. Legume bogate în nitrați.

Consumați cel puțin 1 până la 2 porții de legume pe zi. Dacă doriți să fiți precis, urmăriți 6.4 până la 12,8 mg de nitrați pe kilogram de greutate corporală pe zi.

Consumul de alimente bogate în nitrați este o modalitate eficientă de a crește sinteza de oxid nitric în organism. Acesta este procesul:

Bacteriile din gură transformă unii nitrați în nitriți.

În stomac, nitriții sunt transformați în oxid nitric.

Nitrații și nitriții rămași sunt absorbiți în intestinul subțire.

Nitrații și nitriții care ajung în sânge pot fi transformați în oxid nitric – o moleculă care acționează ca un vasodilatator natural – ceea ce înseamnă că deschide vasele de sânge.

Nivelurile crescute de oxid nitric sunt asociate cu o circulație mai bună și o tensiune arterială scăzută. Consumul de legume care conțin nitrați îmbunătățește funcția celulelor endoteliale care căptușesc interiorul vaselor de sânge. Ca un bonus suplimentar, reduce riscul de boli cardiovasculare – inclusiv boli ale arterelor periferice, cancer și deces prematur.

Nitrații se găsesc din abundență în sfeclă roșie și în verdeața cu frunze. Aceste legume pot fi consumate întregi sau sub formă lichidă (suc, smoothie sau piure) la mai multe mese.

Legumele bogate în nitrați, în ordinea descrescătoare a conținutului de nitrați sunt: rucola, napi, mărar, gură, spanac, sfeclă, napi, rubarbă, sfeclă roșie, țelină, verdeață de muștar, ridichi, salată verde, creson, bok choy, varză, si patrunjel.

Iată un sfat: cele mai multe legume bogate în nitrați sunt, de asemenea, bogate în oxalat, care poate crește riscul de pietre la rinichi. Soluția este să gătiți legumele sau să combinați cu alimente bogate în calciu pentru a reduce absorbția de oxalat.

Numărul 2. Cacao sau ciocolată neagră.

Obțineți polifenoli de cacao, mâncând aproximativ 30 de grame de pudră de cacao sau 40 de grame de ciocolată neagră cu un conținut de 75% cacao.

Când se creează oxid nitric, acesta are un timp de înjumătățire de doar câteva secunde datorită naturii sale foarte reactive. Aceasta înseamnă că această moleculă poate parcurge doar distanțe limitate înainte de a fi oxidată. Aici intră în joc cacao și ciocolată neagră. Concentrația mare de flavonoide, cum ar fi epicatechina, în acest tratament delicios, ajută la susținerea nivelurilor ridicate de oxid nitric pe care le-ați atins prin consumul de legume bogate în nitrați.

Se presupune că mai multe mecanisme potențiale sunt responsabile pentru efectul pozitiv al cacaoi; printre acestea se numără activarea oxidului nitric sintetazei – enzima care este responsabilă pentru producerea de oxid nitric în celule și proprietățile antiinflamatorii.

Numărul 1. Usturoi sau Usturoi învechit.

Luați 3 până la 6 căței de usturoi (sau 600 până la 1200 mg de extract de usturoi învechit) pe parcursul mai multor mese.

În cele din urmă, usturoiul îmbunătățește semnalizarea oxidului nitric. Cu toate acestea, efectele sale de scădere a tensiunii arteriale se datorează în mare parte unui alt compus: hidrogenul sulfurat. Indiferent dacă este consumat ca parte a unei mese sau suplimentat, usturoiul este un aliment puternic care mărește semnalizarea hidrogenului sulfurat în organism – și ajută la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale.

Pentru a maximiza acest efect, asigurați-vă că mai întâi tăiați sau zdrobiți cuișoarele, pentru a le activa compușii bioactivi înainte de a le găti sau de a le mânca crude. Dacă nu vă place mirosul sau gustul usturoiului sau dacă doriți să evitați respirația puternică care vine de la consumul de căței, puteți alege să suplimentați zilnic cu 600 până la 1.200 mg de extract de usturoi învechit pentru aceleași beneficii.

La cei cu colesterol ridicat (mai mare de 200 mg/dL, mai mare de 5,5 mmol/L), consumul de usturoi timp de două luni sau mai mult, poate reduce moderat colesterolul total și LDL și poate crește ușor HDL. Deoarece îmbunătățește mai mulți parametri cardiovasculari, usturoiul este un bun aliment protector pentru inima.

Legumele bogate în nitrați, cacao și usturoi funcționează sinergic pentru a vă îmbunătăți sistemul cardiovascular. Nitrații cresc nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin. Cacao ajută la menținerea acestor niveluri ridicate de oxid nitric. Usturoiul îmbunătățește semnalizarea pentru o producție mai mare de oxid nitric – astfel încât să vă puteți face inima să bată puternic!

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, creșterea producției de oxid nitric ajută la îmbunătățirea performanței la exerciții fizice, susține pierderea în greutate și întârzie declinul cognitiv.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: