Sari la conținut

Mâncarea populară care „provoacă” cancer – responsabilă pentru mii de decese cauzate de cancer pe an

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pericolul din carnea procesată

Din cuprinsul articolului

ESTE extrem de dificil să stabilim legături cauzale între dietă și cancer, deoarece mulți factori pot influența riscul de cancer. Cu toate acestea, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) – agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – a ajuns la concluzia că un aliment popular „provoacă” cancer și este responsabil pentru mii de decese în fiecare an.

Cancerul este o perspectivă terifiantă din mai multe motive. Unul dintre cele mai neliniștitoare este impactul său nediscriminatoriu: oricine poate dezvolta cancer, indiferent de vârstă sau sex. Cu toate acestea, cercetările asupra rolului pe care îl joacă deciziile legate de stilul de viață sugerează că vă puteți modifica riscul.

Unul dintre cei mai gravi factori de risc pentru cancer este consumul de carne procesată, avertizează agenția specializată în cancer a OMS, IARC.

Grupul de lucru IARC a concluzionat că consumul de carne procesată „provoacă” cancer colorectal.

Potrivit entității cancerigene, carnea procesată a fost încadrată în aceeași categorie ca și cauze de cancer precum fumatul de tutun și azbest, dar asta nu înseamnă că toate sunt la fel de periculoase.

Clasificările IARC descriu puterea dovezilor științifice despre un agent care este o cauză a cancerului, mai degrabă decât evaluează nivelul de risc.

Evaluarea se bazează pe concluziile unui număr de studii.

O analiză a datelor din 10 studii a estimat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu aproximativ 18%.

Cancerul colorectal începe în colon sau rect. Aceste tipuri de cancer pot fi numite și cancer de colon sau cancer rectal, în funcție de locul în care încep.

Carne procesată

Deși este greu să găsiți date specifice cu privire la prevalența problemei, conform estimărilor Proiectului Global Burden of Disease – o organizație independentă de cercetare academică – aproximativ 34.000 de decese prin cancer pe an în întreaga lume sunt atribuite dietelor bogate în carne procesată.

Ce reprezintă „carne procesată”?

Carnea procesată este orice carne care a fost tratată pentru a o conserva și/sau a adăuga aromă – de exemplu, slănină, salam, cârnați, conserve de carne sau nuggets de pui. Și o porție este cam doi cârnați sau trei felii de șuncă.

Se recomandă persoanelor care consumă peste 90 de grame de carne roșie și procesată pe zi să o reducă la 70 de grame sau mai puțin.

Șaptezeci de grame este greutatea gătită. Este cam la fel ca doi cârnați.

În schimb, s-a demonstrat că unele alimente reduc riscul de a dezvolta cancer.

Consumul de multe fibre reduce riscul de cancer intestinal, potrivit Cancer Research UK.

Potrivit organizației de caritate, consumul prea puțin de fibre cauzează aproximativ 30 din 100 de cazuri de cancer intestinal (aproximativ 30 la sută) în Marea Britanie.

„Puteți crește fibrele din dieta dumneavoastră alegând versiuni de alimente integrale”, sfătuiește organizația de caritate.

Pentru a obține mai multe fibre în dieta dvs., încercați

  • Schimbarea cu orez brun, paste sau pâine
  • Schimbați gustarea cu floricele de porumb cu conținut scăzut de calorii, în detrimentul chipsurilor
  • Alegerea cerealelor integrale pentru micul dejun
  • Consumați mai multe fructe și legume bogate în fibre, cum ar fi mazărea și zmeura.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel