Sari la conținut

Mâncăruri care reduc nivelul de stres și ne ajută să ne menținem sănătatea mentală

stres

Nivelurile de stres pot fi ridicate în aceste zile, dar știați că ceea ce alegem să mâncăm poate ajuta la reducerea stresului, permițându-ne în cele din urmă să ne ocupăm de sănătatea noastră mentală?

„În loc să ne gândim la mâncare ca„ mâncare de stres ”sau„ plăceri vinovate ”, ne putem gândi să folosim mâncarea pentru a modela lentila în modul în care trăim stresul”, a spus psihiatrul Dr. Drew Ramsey, profesor asistent clinic la Universitatea Columbia Vagelos College de medici și chirurgi și autor al viitoarei cărți „Mănâncă pentru a bate depresia și anxietatea”, conform CNN.

Preluarea controlului stresului cu alimentele pe care le consumăm poate ajuta la contracararea inflamației în întregul corp, precum și la niveluri ridicate ale hormonului cortizol, care altfel poate duce la creșterea glicemiei, creșterea poftei de mâncare și creșterea în greutate, printre alte simptome, potrivit Felicia Porrazza, un dietetician înregistrat cu sediul în Philadelphia, care ajută clienții stresați să găsească modalități naturale de a-și îmbunătăți starea generală de sănătate.

Te simți deja mai puțin stresat? Așa sper! Iată câteva sugestii alimentare pentru a vă ajuta să trăiți într-o stare de calm în 2021.

Învață să consumi pește

Încercați hamsii, sardine și hering, pe lângă somon, păstrăv și macrou. Aceste alimente sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 care elimină streseul, cunoscut sub numele de DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), care joacă un rol important în sănătatea creierului.

„Creșterea acizilor grași omega-3 poate ajuta la reglarea modului în care corpul nostru gestionează stresul”, a spus Porrazza. Stresul poate crește inflamația în organism, deci dacă putem reduce inflamația consumând mai mulți omega-3, am putea reduce, de asemenea, nivelurile de cortizol, ceea ce ar putea îmbunătăți sănătatea și bunăstarea, a explicat Porrazza.

Introdu crustaceele în meniul tău

Midiile, scoicile și stridiile sunt bogate în vitamina B12 pe lângă omega-3, ambii nutrienți proeminenți în dietele legate de anxietate mai mică, a explicat Ramsey.

De fapt, vitaminele B, inclusiv vitamina B12, ajută la menținerea sistemului nervos, iar stresul poate provoca o ușoară creștere a cerințelor organismului pentru aceste vitamine B, a explicat Martha McKittrick, un dietetician înregistrat din New York, care oferă consiliere nutrițională și coaching de wellness pentru mulți newyorkezi stresați.

Deficiențele de vitamina B pot crește riscul de a dezvolta simptome legate de stres, cum ar fi iritabilitate, letargie și depresie.

Deoarece vitamina B12 nu este produsă de plante, dacă sunteți vegan, ar trebui să vă asigurați un consum de vitamina B12 din alimente fortificate sau dintr-un supliment.

Consumă mai multă vitamina C

Alimentele precum ardeiul roșu și verde, portocalele, grapefruitul și kiwi sunt bogate în vitamina C, care în doze mari are efecte antidepresive și îmbunătățește dispoziția și poate fi de ajutor în tratarea tulburărilor legate de stres.

Alege carbohirați sănătoși

Carbohidrații pot contribui la creșterea producției de serotonină în creier, care este esențială în influențarea stării noastre de spirit. „Serotonina este un neurotransmițător responsabil pentru fericire și bunăstare”, a spus Porrazza.

Serotonina are un efect calmant și promovează, de asemenea, somnul și relaxarea, a explicat McKittrick. De fapt, nivelurile scăzute de serotonină cerebrală, au sugerat cercetările, pot duce la o vulnerabilitate crescută la stresul psihosocial.

Carbohidrații, cum ar fi soia și mazărea, furnizează, de asemenea, o doză mică de proteine, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge. Acest beneficiu este important, deoarece fluctuațiile glicemiei pot provoca iritabilitate și pot agrava nivelurile de stres.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel