Sari la conținut

Mare grijă la ÎNȚEPĂTURA de ALBINĂ! Poate fi MORTALĂ. Informații care vă pot salva viața

Odată cu deschiderea florilor, apar și albinele. Esențiale pentru viața plantelor, aceste insecte zburătoate pot fi extrem de periculoase pentru om, atunci când sunt deranjate.

Dana Lascu

Toată lumea știe că mierea e un aliment sănătos și delicios. Dar insectele zburătoare care-l produc, oricât de drăgălaș ar arăta în poze și desene animate, pot fi extrem de periculoase, atunci când nu sunt lăsate în pace. Medicii atrag atenția că doar într-o săptămână, la începutul lunii, au fost șapte victime. „Ultima era o fetiță care a ajuns în stare gravă la urgențe, iar doi bărbați nu au mai putut fi salvați după ce au fost înțepați de zeci de albine”, arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență. El ne-a explicat și cum trebuie să ne purtăm vizavi de albine.

10 lucruri care vă pot salva viața:

  1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.
  2. Albinele devin agitate și pot atacă când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii (precum portocaliul).
  3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și de alcool, dar sunt atrase de parfumurile florale.
  4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal, că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.
  5. După înțepătură, albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
  6. Veninul de albină (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
  7. Dacă ați fost înțepat avem trei situații: a) nu apare nicio reacție; b) apare o reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile; c) apare o reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.
  8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate, e suficientă toaleta locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
  9. În reacțiile severe, adrenalina este esențială (și dozele mari de corticosteroizi).
  10. O fiolă de adreanalină administrată sublingual poate fi soluția salvatoare.

Rețineți:

  • Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
  • Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
  • Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
  • Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră, adrenalina autoinjectabilă.
  • Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel