Sari la conținut

Masa de sărbători se poate transforma într-un pericol. Nutriționist: „Aici apare cel mai mare risc”

balonare
Srsa foto: arhiva Doctorul Zilei
Zahărul ascuns din alimente poate provoca gaze și balonare

Nutriționiștii avertizează că masa de sărbători se poate transforma într-un adevărat pericol, mai ales după perioada postului.

„Aici apare cel mai mare risc când ai trecut de la o perioadă de abținere şi de moderație la niște mese foarte, foarte încărcate aşa cum sunt mesele de sărbători, Cei care țin post trebuie să înţeleagă că trebuie să introduci treptat alimentele de origine animală, în special carne sau dacă e vorba de carne grasă sau grăsimi, pentru că rişti să faci o indigesti şi aici poveştile cu oamenii care ajung la spital’, a explicat Şerban Daminan, medic nutriţionist, potrivit Antena 3.

Acest aliment nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun

Nutriționistul spune că pune bila leneșă la treabă. Este vedeta meniului de Crăciun.

Oul, vedeta meniului de Craciun! Daca ati crezut ca ouale sunt bine primite doar de Pasti, nutritionistul va dovedeste de ce este bine sa nu lipseasca nici in pragul Sarbatorilor de Iarna.

„La cât de mult îmi plac ouăle, chiar mi se părea nedrept să fie “vedetele” meniului doar de Paște. Dacă primăvara vopsim ouă, iarnă le umplem.

Ouăle umplute sunt un preparat pe cât de simplu și versatil, pe atât de festiv și elegant. Nu doar umpluturile sunt nenumărate ca variante, dar și decorarea lor este o provocare pentru simțul artistic din orice bucătar. Bineînțeles, rețeta clasică înseamnă ouă umplute cu pate de ficat, fie făcut în casă, fie gata preparat (conservă). Apoi “condimentele” pot varia, de la unt, maioneză, muștar, castraveți murați, până la ceapă verde, ardei iute sau hrean. Dar nu doar cu pate de ficat se fac ouă umplute, ci cu orice ingrediente care pot fi transformate într-o pastă: cremă de brânză cu mărar, smântână, chimen sau boia, ton sau sardine în conservă, anchois, somon, creveți, avocado, măsline, jambon crud-uscat sau prăjit crocant, salam chorizo, brânzeturi cu mucegai etc.

Albușul, un amestec exclusiv de apă și proteine

Oul ca aliment? O esență de nutrienți de înaltă valoare și cu bioeficiență ridicată. Albușul este un amestec exclusiv de apă și proteine, cele mai pure posibil – de aceea se numesc “proteine etalon”. Apoi în gălbenuș avem grăsimi valoroase, vitamine din abundență și minerale din belșug. În ou se concentrază tot ce e mai bun în natură, din el se naște o viață nouă.

Incântați-vă musafirii cu ouă umplute în cât mai multe variante

Dacă ar avea și fibre, am putea considera oul alimentul perfect, așa trebuie să-l asociem cu legume și un pic de carbohidrați (o banală felie de pâine) dacă vrem o masă echilibrată. Cu doar 80cal și o putere sățiogenă considerată de neegalat, oul (fără pâine) este “prietenul” curei de slăbire și al dietei proteice/ketogenice. Deci nu vă sfiiți să dați frâu liber imaginației și încântați-vă musafirii cu ouă umplute în cât mai multe variante.

Pune bila leneșă la treabă

P. S. Oul are colesterol, dar nu este responsabil de creșterea colesterolului din sânge decât în procent de 10%. Și nu “cade greu la ficat”, ci e colecistokinetic, adică pune bila leneșă la treabă”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel