Sari la conținut

Măslinele, aliment miraculos! Beneficiile lor sunt uimitoare pentru creier și inimă, combat inflamațiile din organism

masline
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Măslinele, remediu pentru obezitate și diabet

Măslinele miraculoase susțin sănătatea! Sunt o sursă remarcabilă de fitonutrienți, antioxidanți şi antiinflamatori. Cei mai importanți sunt doi fenoli simpli (tirozol şi hidroxitirosol), plus oleuropeină, eritrodiol, uvaol, acid oleanolic și elenoic.

Fructele proaspete sunt foarte amare, datorită conținutului de oleuropeină, extraordinară din punct de vedere terapeutic, dar insuportabilă ca gust.

Pentru înlăturarea ei, măslinele sunt marinate în apă sărată sau se acoperă cu sare timp de câteva săptămâni, se înmoaie în ulei, se expun la aer etc. În funcție de stadiul de maturitate, măslinele sunt bogate în fibre, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu) și vitamine (A, B1, B2, C, E).

Flavonoidele includ apigenina, luteolina și cianidinele. În măslinele verzi, cantitatea de ulei este de 15 %, iar în cele mature de 58%, având o valoare nutritivă egală cu a cărnii. Studii actualizate permanent au demonstrat că măslinele au proprietăți cicatrizante, antioxidante, vermifuge, astringente, digestive, febrifuge, nutritive, antiinflamatoare şi emoliente.

În tratamente interne, sunt adjuvante eficiente în afecțiunile hepatice, litiază şi dischinezie biliară, insuficiență hepatică, rahitism, afecțiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringită, paradontoză, răni și afecțiuni dermatologice.

Atenție! La conținutul de 1% sare al măslinelor din comert, este bine să faceți nişte calcule, atunci când le introduceți în dietă. Mai ales dacă aveți deja hipertensiune arterială sau obişnuiți să consumați multe alimente sărate!

Măslinele sunt pline de acizi graşi mononesaturați, un tip de grăsime legat de scăderea colesterolului LDL (colesterolul „rău”), și care menține, în acelaşi timp, colesterolul ,bun” (HDL). Proprietățile puternic antioxidante ale polifenolilor din măsline pot reduce inflamația, factor cheie în declanşarea bolilor de inimă.

Prin faptul că stimulează producția de oxid nitric, grăsimile mononesaturate din măsline ajută şi la îmbunătățirea funcției vasculare, prin optimizarea fluxului sanguin și reducerea tensiunii. Acest lucru este benefic şi pe termen lung, deoarece o mai bună circulație revitalizează organismul şi reduce riscul de boli cronice.

Sănătatea creierului

Din moment ce măslinele ajută la reducerea stresului oxidativ cauzat de inflamație, ele protejează, implicit, şi țesuturile organelor vitale. lar când este vorba despre creier, ne gândim la degradările potențial ireversibile. Un alt beneficiu: măslinele conțin vitamina E, antioxidant legat de îmbunătățirea proceselor de învățare și reducerea riscului declinului cognitiv. Dietele care se bazează pe măsline și pe uleiul de măsline, ca sursă primară de grăsime, sunt asociate cu un risc mai scăzut de boală Alzheimer.

Proprietăți antiinflamatorii

Polifenolii din măsline pot ajuta la reducerea inflamației cronice, prin stoparea lezării țesuturilor organelor, chiar înainte să înceapă degradarea. De aceea măslinele sunt recunoscute pentru rolul lor principal în dietele mediteraneene, bogate în legume, fructe și cereale integrale.

Armă în prevenirea cancerului

Studii recente au scos în evidență acțiunea antioxidanților din măsline asupra celulelor canceroase, cu precădere în cazul cancerului de sân și de stomac. De asemenea, a fost observat rolul pe care îl au măslinele în lupta cu stresul oxidativ și inflamația, procese responsabile pentru declanşarea cancerului.

Cercetătorii consideră că acești antioxidanți din măsline previn și distrugerea ADNului, un alt factor ce duce la cancer.

Ajutor în menopauză

Combinația de vitamina E, grăsimi nesaturate și fenoli din măsline (mai concentrate însă în uleiul de măsline) are darul de a normaliza producția de hormoni, prevenind astfel apariția bufeurilor și a celorlalte simptome specifice premenopauzei, cum ar fi palpitațiile, transpirația nocturnă etc. După instalarea menopauzei, consumul de ulei extravirgin de măsline, împreună cu dieta cu legume și fructe crude, este o metodă eficientă de prevenire și de stopare a evoluției osteoporozei.

lar polifenolii din măsline pot îmbunătăți și densitatea minerală osoasă prin reducerea degenerării. In urma testelor recente de laborator, efectuate pe cobai s-a observant că oleuropeina previne pierderile de substanță osoasă.

Ceea ce încurajează cercetătorii în căutarea unui medicament, extract din măsline, pentru tratarea osteoporozei.

Efectele terapeutice ale frunzelor de măslin

Pe lângă fructele propriu-zise și uleiul de măsline, în antichitate se foloseau şi coaja și frunzele copacului, pentru a trata febra, răcelile și chiar malaria.

Gustul amar al frunzelor de măslin se datorează tot oleuropeinei, dovedită științific ca având calități curative deosebite în tratarea afecțiunilor cardiace, intestinale și chiar a tensiunii.

Un compus al oleuropeinei, acidul elenolic, are un rol important în combaterea bacteriilor şi paraziților.

Extractul din frunze de măslin este folosit pe scară largă împotriva colesterolului, a diabetului, a problemelor cardiace și circulatorii. Preparate ca infuzii, frunzele de măslin au efect calmant asupra sistemuluinervos, sunt antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale și revigorante.

Contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei coronariene, ameliorează angina pectorală și palpitațiile cardiace.

Efectele terapeutice ale sâmburilor

După transformarea prin măcinare în pulbere fină, sâmburii de măsline ajută la purificarea sângelui, revigorarea circulației sanguine, la tratarea constipației şi a balonării.

Dacă pielea și-a pierdut prospețimea și tonusul, se pune o linguriță de pulbere de sâmburi de măsline într-un pahar cu apă călduță și se consumă dimineața, pe stomacul gol.

De asemenea, pulberea se poate folosi pentru prepararea unor măști naturale, home made. De exemplu, pentru hrănirea pielii şi eliminarea impurităților, puteți face o pastă dintr-o linguriță de miere, una de iaurt, una de pulbere de sâmburi de măsline, câteva picături de suc de lămâie şi câteva de ulei de migdale dulci. Mențineți 20 de minute, apoi clătiți cu apă călduță. Pielea va rămâne fină și strălucitoare, cu aspect mătăsos.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel