Sari la conținut

Medic austriac: ”Uneori, tratamentele pentru cancer fac mai mult rău decât bine

Tratament cancer. Cancerul de prostată este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer, în cazul bărbaților. Dilema, în ceea ce privește această boală, e că nu întodeauna e indicat să fie tratată.

Cancerul de prostată este a 5-a cauză de deces prin cancer în România și în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani, 1 din cinci va face boala. Deși nu poate fi prevenită, depistarea afecțiunii în stadii incipiente oferă șanse reale de vindecare.

„Împreună cu cancerul de plămâni, este una dintre cele mai comune cauze ale mortalității prin cancer, la bărbați. Astăzi, dacă un bărbat moare de cancer, e ori din cauza cancerului de prostată, ori din cauza cancerului pulmonar.

Există, totuși o dilemă. Nu toate cancerele de prostată trebuiesc tratate. Trebuie să găsim acele cancere agresive, care te pot omorî și să le tratăm doar pe acelea ”, a explicat Prof. Dr. Bob Djavan, Președintele Asociației Regionale Europene de Urologie, Director al Departamentului de Urologie Vienna Urology Rudolfinerhaus Foundation Hospital din Austria și profesor la New York University School of Medicine.

Sunt cazuri care nu trebuiesc tratate

Potrivit expertului, în cazul cancerelor de prostată care nu sunt agresive, tratamentul ar putea face mai mult rău decât bine. Pacienții pot suferi complicații în urma operației, iar tratamentele au efecte secundare.

„Acum 10 ani nu puteam face diferența între cancerele agresive și cele non-agresive, însă acum avem această posibilitate. Una dintre metode e să investigăm dacă există un istoric familial al bolii. De asemenea, orice bărbat de 40 de ani trebuie să facă un test PSA (antigen specific prostatic). În plus, putem face și teste imagistice. PSA este invechit, acum folosim RMN multiparametric, o metodă care a început să se dezvolte și în România ”, a completat prof. Bob Djavan.

RMN-ul multiparametric nu doar că detectează cancerul de prostată, dar îl detectează pe cel agresiv.

În ceea ce privește vârsta la care apare această boală, prof. Djavan a avertizat că sunt din ce în ce mai mulți tineri diagnosticați și că media de vârstă a pacienților a scăzut cu 10 ani. „În ani 90, media de vârstă era de 70 de ani, azi e 60. Asta se datorează și tehnicilor de detectare, a informării. Înainte, oamenii veneau când aveau simptome, azi vin și fără să aibă simptome”, a adăugat urologul.

Chirurgia robotică e supraestimată

Și metodele de tratament au avansat mult și dacă boala e diagnosticată în stadii incipiente, bolnavul poate trăi la fel de mult și la fel de bine ca o persoană sănătoasă.

„Acum 10-20 de ani operam doar tumori mici, în stadiu incipient, pentru cele mari foloseam radioterapia. Însă azi, putem opera și în stadii avansate. Operația s-a reîntors, facem mai multe operații decât înainte și acum folosim radioterapia ca terapie adjuvantă. Operațiile s-au schimbat, folosim acum roboții. Eu sunt unul dintre chirurgii care au folosit pentru prima dată chirurgia robotică și consider că este supraestimată, mai ales că implică niște costuri foarte mari”, a precizat prof. Bob Djavan.

Tratamentul dat precoce contează

Cancerul de prostate nu are simptome în stadiu incipient, de aceea, recomandarea medicului e ca începând cu vârsta de 40 de ani, orice bărbat să facă un test PSA. Dacă PSA-ul este mai mare de 0,6 la 40 de ani, e nevoie de mai multe investigații, dacă e 0,4 la 40-45, poți face un control la 5 ani, nu în fiecare an.

„Putem salva vieți cu depistare și tratament precoce dar vindecarea e ceva ce doar Dumnezeu poate face. Oamenii nu pot vindeca. Dar cu tratament precoce vei trăi la fel de mult ca cineva care nu are cancer”, a explicat medical urolog.

Proteinele animale, combustibil pentru cancer

Unul dintre factorii de risc în cancerul de prostată e alimentația, potrivit profesorului Djavan.  Când consumi multe proteine de origine animală, vei face cancer de prostată.  Femeile, pe măsură ce îmbătrânesc, au nevoie de calciu, ca să prevină osteoporoza, însă bărbații nu au nevoie, așa că ar trebui să evite să consume proteine de origine animală. Carnea roșie, în special, e nesănătoasă. În schimb, broccoli, resveratrolul sunt foarte bune.

5 lucruri despre cancerul de prostată pe care trebui să le știe orice bărbat

  • Este un cancer comun
  • Unele tipuri sunt agresive, altele nu
  • Trebuie investigat bine ca să știi ce tip de cancer ai (agresiv sau non-agresiv)
  • Dacă ai unul non-agresiv fă supraveghere active, dacă ai unul agresiv urmează tratamentul indicat de medic
  • Mergi la medic! Nu aștepta până e prea târziu!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.