Sari la conținut

Medic: Cele mai bune alimente care vă ajută să evitați apariția DEMENȚEI

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un tip de legume pare să fie deosebit de puternic pentru a-ți menține creierul tânăr și sănătos, potrivit unui medic.

Demența este declanșată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase și a conexiunilor dintre acestea în creier.

În timp ce anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta, nu sunt negociabili, alții sunt complet în mâinile dumneavoastră.

Potrivit Dr. Shireen Kassam, fondatorul Plant-Based Health Professionals UK, o dietă sănătoasă este una dintre cele mai mari arme pe care le puteți adăuga la arsenalul de protecție împotriva acestei afecțiuni care vă răpește mintea.

Cele mai bune alimente care vă ajută să evitați apariția DEMENȚEI

Dr. Kassam a declarat: „Cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului sunt fructele și legumele viu colorate.

„Legumele, în special cele cu frunze verzi, par a fi mai importante decât fructele în protejarea împotriva demenței, cu excepția consumului de fructe de pădure, care pare a fi foarte protector împotriva declinului cognitiv.”

Mai mult, un studiu publicat în The Journal of Nutrition subliniază, de asemenea, importanța consumului de fructe și legume la începutul vieții pentru a preveni declinul cognitiv ulterior, scrie Express.

Analizând peste 3.000 de participanți din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, echipa de cercetare a documentat aportul alimentar al participanților.

Kassam a spus: „S-a constatat că cei care consumau cele mai multe fructe și legume la vârste tinere aveau cea mai bună funcție cognitivă mai târziu în viață.

„Consumul de legume a avut un efect mai mare decât cel de fructe, nutrienții precum licopenul din roșii/legume roșii și betacarotenul din legumele galbene/portocalii având cel mai bun efect.”

Fibrele joacă un rol important

Medicul a explicat că se pare că fibrele joacă un rol important în acest „efect benefic” asupra sănătății creierului.

Interesant este faptul că carbohidrații pot reduce riscul multor boli cronice care sunt considerate precursorii demenței, inclusiv diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Fibrele aduc, de asemenea, beneficii bacteriilor intestinale, care, în consecință, pot contribui la reducerea nivelului de inflamație – unul dintre factorii care stau la baza afecțiunii cerebrale.

În ciuda unei mari varietăți de legume și fructe care conțin fibre, verdele cu frunze pare a fi deosebit de puternic.

O cercetare, publicată în revista Neurology, a descoperit că aceste legume ar putea să vă întinerească creierul cu aproape 19 ani.

Echipa de cercetători a descoperit că persoanele care consumau cele mai mari cantități de legume cu frunze, adică șapte sau mai multe porții pe săptămână, aveau în creier o cantitate de placă care corespundea cu aproape 19 ani mai tânără decât persoanele care consumau cele mai puține.

Dr. Kassam a adăugat: „Avem suficiente dovezi pentru a susține rolul important al unei diete sănătoase pe bază de plante, alături de alte obiceiuri de viață sănătoase, pentru promovarea sănătății creierului și prevenirea demenței.

„Intervențiile legate de stilul de viață nu numai că reduc riscul de afecțiuni cronice comune de sănătate despre care se știe că sporesc riscul de demență, dar abordează și mecanismele patogene care stau la baza dezvoltării demenței.”

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel