Sari la conținut

Medic: cine NU ar trebui să mănânce pătrunjel și coriandru

4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare
Sursa: pexel.com
Aceste plante aromatice îmbogățesc gustul preparatelor

Pătrunjelul și coriandrul sunt un depozit de vitamina K. Dar nu toată lumea ar trebui să se lase dusă de val cu consumul lor. Există două grupuri de persoane pentru care aceste frunze verzi vor fi pur și simplu inutile, iar în unele cazuri chiar periculoase.

Pătrunjelul și coriandrul – cine nu ar trebui să le mănânce

După cum a remarcat faimosul medic Alexander Myasnikov, nu este de dorit pentru cei care iau anticoagulante să mănânce aceste legume. La urma urmei, vitamina K pur și simplu neutralizează efectele medicamentelor concepute pentru a reduce coagularea sângelui. În plus, vitamina K poate provoca o exacerbare a urolitiazei.

Proprietăți utile ale pătrunjelului și coriandrului

Pătrunjelul și coriandrul sunt bogate în antioxidanți cunoscuți sub numele de flavonoide. Cei doi antioxidanți principali găsiți în plantă sunt miricetina și apigenina. Aceștia au proprietăți antidiabetice, antitumorale, imunomodulatoare și cardioprotectoare.

Apigenina îmbunătățește formarea neuronilor și întărește conexiunile dintre celulele creierului. Datorită acestui fapt, ajută la concentrare și stimulează memoria. O serie de cercetători se uită la apigenină ca la un nou mijloc de a întârzia apariția bolii Alzheimer sau de a încetini evoluția acesteia.

Vitamina K, din care pătrunjelul este deosebit de bogat, contribuie la întărirea oaselor și la creșterea densității lor minerale. O reducere a acesteia din urmă este direct legată de riscul de fracturi, în special la persoanele în vârstă. Consumul de alimente bogate în vitamina K reduce această posibilitate.

Persoanele cu un aport ridicat de vitamina K au cu 22% mai puține fracturi osoase. Pătrunjelul conține, de asemenea, calciu, ergosterol și vitamina C, care împreună ajută la menținerea sănătății oaselor.

Cele trei carotenoide care se găsesc în pătrunjel și coriandru – luteină, beta-caroten și zeaxantină – ajută la menținerea vederii și a sănătății ochilor. Există studii care arată că un aport alimentar ridicat de carotenoizi, în special luteină și zeaxantină, reduce degenerarea maculară legată de vârstă (AMD). Betacarotenul este metabolizat în organism în vitamina A (sau retinol), care protejează în special corneea și conjunctiva ochilor. De asemenea, îmbunătățește vederea nocturnă și periferică.

Aceleași flavonoide reduc stresul oxidativ și întăresc astfel sănătatea sistemului cardiovascular. Nutrienții din pătrunjel ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și întăresc pereții vaselor de sânge.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel