Sari la conținut

Medic diabetolog: aceasta este cantitatea de pâine pe care ar trebui să o consumăm zilnic. Mai multă nu avem nevoie, devine păgubos

dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice,
Sursă foto: Sanador
Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice,

În timp ce pâinea tinde să fie un produs alimentar esențial pentru mulți, datorită creșterii dietelor sărace în carbohidrați și a schemelor de dietă carbofobe, pâinea a trecut de la o bază de uz casnic la un subiect controversat de dezbatere. Din acest motiv, s-a creat și puțină confuzie în jurul pâinii; este sau nu bună pâinea? Consumul zilnic de pâine vă va afecta negativ sănătatea?

Din fericire, pâinea poate fi în continuare un aliment de bază de uz casnic și poate chiar ajuta mulți oameni să-și atingă obiectivele nutriționale. Potrivit Grains Food Foundation, pâinea poate fi o sursă excelentă de acid folic, fibre, fier, vitamine B și multe altele. Cu toate acestea, consumul de pâine singur poate avea unele efecte negative de care trebuie să fii conștient. Și totuși, asta nu înseamnă că pâinea este ceva de care să stai departe; mulți dieteticieni înregistrați o recomandă ca parte a unei diete sănătoase.

Recomandările privind consumul de pâine pot varia în funcție de factori precum vârsta, nivelul de activitate fizică și sănătatea generală a unei persoane. În general, pâinea poate fi o sursă importantă de carbohidrați, fibre și alte substanțe nutritive, dar excesul poate contribui la diverse probleme de sănătate.

Cantitatea de pâine recomandată zilnic

aliment pe care medicul Ciurea îl evita
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru DC MEDICAL, care este cantitatea de pâine pe care ar trebui să o consumăm într-o zi:

„Pâinea e foarte bună. Este pâinea noastră cea de toate zilele. E foarte bună. 150-200 de grame de pâine pe zi ar trebui să mâncăm. Mai mult nu avem nevoie. Acel ”papă, ia cu pâine că pâinea ține de foame” devine păgubos”.

Cea mai sănătoasă pâine ce poate fi cumpărată din magazin este pâinea 100% din cereale integrale. Cu toate acestea, și alte tipuri de pâine pot fi consumate într-o dietă sănătoasă. Problema este legată însă de cantitatea pe care o consumăm.

Cea mai sănătoasă pâine: pâinea din cereale integrale

Cea mai bună pâine ar fi pâinea din cereale integrale, numai că ce găsim noi ca pâine neagră pe piață e un fel de pâine vopsită. Cea mai bună pâine este cea pe care o găsești la magazinul de lângă tine. Câtă, aici e discuția. Trebuie cântărită. Aici e mai complicat. E ușor de spus. Mai mult de 200 de grame de pâine, nu văd de ce ți-ar trebui într-o zi, dacă nu ești durduliu”, explică medicul.

Specialistul spune că cei durdulii pot scădea cantitatea la 150 de grame de pâine pe zi.

„Am fost cu toții obișnuiți că pâinea ține de foame. Dacă nu simt gust de pâine în gură parcă nu îmi ajunge mâncarea, parcă nu mă satur. Este de văzut cât anume mâncăm”, a explicat dr. Doru Negru.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel