Sari la conținut

Medic endocrinolog: Nucile nu sunt bune pentru acești oameni

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Din cuprinsul articolului

Deși nucile sunt considerate unul dintre cele mai utile alimente, conform endocrinologului dr. Svetlana Shokur, nu ar trebui să mănânci mai mult de 30 de grame pe zi.  Expertul spune că s-ar putea să nu fie utile tuturor oamenilor.

De exemplu, organismul poate fi susceptibil la o alergie la acestea din cauza caracteristicilor genetice.

„Consumul necontrolat al acestui aliment este nedorit și pentru persoanele cu probleme digestive, deoarece poate provoca greutate și disconfort la nivelul abdomenului, balonare, creșterea formării de gaze și chiar disfuncție intestinală”, avertizează medicul.

Daune și beneficii ale nucilor

Medicul mai spune că în acest caz avem de-a face cu alimente bogate în calorii care conțin multe grăsimi.

„În medie, 100 de grame dintre ele conțin aproximativ 650 de calorii, aproape o treime din aportul caloric zilnic al unei persoane”, explică expertul.

În plus, acest aliment sănătos este adesea procesat în continuare, consumat cu ciocolată, iar acest lucru poate provoca fluctuații bruște ale nivelului zahărului din sânge sau poate crește tensiunea arterială.

Expertul subliniază că norma este doar o mână de nuci pe zi – 30 de grame. Consumate cu moderație, sut un bun sprijin pentru sistemul cardiovascular. Un astfel de obicei reduce riscul de a dezvolta patologii periculoase, cum ar fi boala cardiacă ischemică și infarctul miocardic, a spus medicul.

nuci
Sursă foto: Pixbay

Fiecare nucă este o sursă valoroasă de proteine ​​de înaltă calitate, conține vitamine liposolubile A și E, oligoelemente precum calciu, magneziu și zinc.

„Consumul acestui aliment are un efect pozitiv asupra sistemului hormonal și în general are un efect antiinflamator și pronunțat antioxidant, reduce nivelul de stres, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu încărcătură fizică și intelectuală mare, precum și pentru persoanele de vârstă matură, „, adaugă expertul.

Dar, în funcție de starea tractului gastro-intestinal, poți da preferință macadamiei (conținutul lor de grăsime în ea ajunge la 95 g la 100 g de produs) sau poți alege cele mai „scăzute în grăsimi” alternative precum caju sau migdale (cu conținut de grăsime). de 44 g, respectiv 50 g).

Consumul lor ajută la scăderea colesterolului din sânge, îmbunătățește digestia și susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Acest lucru se datorează conținutului de acizi grași polinesaturați – acizi omega-3, omega-9, linoleic, linolenic și arahidonic, care sunt abundenți în fiecare nucă. Aceste substanțe normalizează starea membranelor celulare, care depinde în mare măsură de dacă substanțele necesare vor intra în celulă.

De asemenea, acizii grași polinesaturați protejează celulele și țesuturile de efectele negative ale toxinelor și radicalilor liberi, mențin sănătatea sistemului nervos și normalizează transportul hormonilor și neurotransmițătorilor.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel