marți, iunie 28, 2022

Medic pneumolog, semnal de alarmă: „Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții”.

Oxigenul are un rol-cheie în supraviețuirea organismului la criza generată de infecția cu coronavirus. Într-o postare pe pagina de Facebook Ro Vaccinare, conf. univ. dr. Irina Strâmbu, medic primar Pneumologie și coordonator Pavilion COVID, atrage atenția asupra unor informații false privind terapia cu oxigen necesară în cazul pacienților Covid.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

Medicul spune că mulți pacienți ajung la spital cu saturații de oxigen extrem de scăzute. În această situație, tratamentul standard constă în administrare de oxigen, de care plămânii sunt dependenți.

Medic pneumolog, semnal de alarmă: „Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții”

„Specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta – inclusiv Covid-19 – corpul ar muri.

În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă…

Te-ar mai interesa: Să ne îngrijorăm? Când ajunge iodura de potasiu în...

Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este OXIGENUL, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus.

Experiența pandemiei ne-a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut! Și din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale… și sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invaziva sau intubație sau ventilație mecanică.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală”, se arată în mesajul medicului pnemumolog Irina Strâmbu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private