Sari la conținut

Medicamentul aşteptat de milioane de români a sosit în ţară! Rafila a spus ce se întâmplă cu cele 50.000 de cutii de Molnupiravir

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Medicamentul aşteptat de milioane de români a sosit în ţară! La începutul lui ianuarie, sistemul medical românesc poate respira ușurat că au ajuns în țara noastră 0.000 de cutii de Molnupiravir, pastila împotriva COVID-19. Autoritățile au transmis deja căror persoane este destinat medicamentul.

 Rafila a spus ce se întâmplă cu cele 50.000 de cutii de Molnupiravir

În România continuă să crească numărul infectărilor zilnice, dar și al bolnavilor internați în spitale cu SARS-CoV-2, însă numărul deceselor zilnice nu crește. În total, 19 orașe și municipii au rata de incidență a infectărilor cumulată la 14 zile de peste 20 de cazuri la mia de locuitori. Cele mai multe noi infectări sunt în b și în județele Cluj, Timiș, Brașov și Constanța. Autoritățile se așteaptă ca la jumătatea lunii februarie să ajungem la o plafonare a numărului de cazuri.

Peste 20.000 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2

Autoritățile au anunțat pentru astăzi peste 20.000 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2, din aproximativ 52.000 de teste. A crescut cu 900 numărul celor internați în spitale, iar din totalul celor 9.700 de pacienți internați peste 900 sunt la ATI. De asemenea, au fost raportate și 41 de decese. Cele mai mari incidențe sunt în județe Cluj, Timiș și Bucureşti. Ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, consideră că nu se va depăși cu mult pragul de 40.000 de persoane diagnosticate zilnic cu infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Rafila: „Vom depăși cu mult 40.000 de cazuri”

„Eu cred că nu vom depăși cu mult 40.000 de cazuri, să sperăm că eu o să am dreptate, și nu vor fi mai multe cazuri, și cel mai mult m-aș bucura să greșesc și să fie mai puține cazuri decât 40.000. Dar, în general, așa, ca observație, număruil de cazuri pe care le raportăm, duminică am raportat în jur de 20.000 de cazuri, ne așteptăm ca marțea să fie o cifră dublă, cam așa a existat de-a lungul acestei pandemii această corelație. Dar, dacă vom rămâne undeva în zona 40.000 de cazuri, atunci putem să ne gândim și la o încetinire a creșterii”, a declarat Alexandru Rafila.

Sunt prelucrate până la 300 de teste PCR zilnic

El susține că oprirea creșterii numărului de cazuri ar putea să aibă loc în intervalul 10-15 februarie, iar managerul Spitalului Universitar de Urgență Bucureşti, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a precizat că, la nivelul unității medicale, sunt prelucrate până la 300 de teste PCR zilnic.

Dr. Cîrstoiu: Numărul de persoane pe care putem să îl diagnosticăm e foarte mare

„Numărul de persoane pe care putem să îl diagnosticăm e foarte mare, cu atât mai mult cât mai avem două posibilități: testarea de antigen de tip PCR rapidă, cu un rezultat într-o oră, pe care o facem în cazuri elective, pentru pacienții internați prin urgență, ca să știm încotro o luăm cu ei, precum și testarea rapidă de antigen, care se practică la scară largă. La evaluare, e un centru care va funcționa în program 8:00-16:00, se va face în regim de spitalizare de zi, vor asigura tratamentul și evaluarea secțiile de medicină internă. Acolo nu e necesară prezentarea dovezii de asigurat, trebuie să existe doar un test pozitiv confirmat”, a adăugat dr. Cătălin Cîrstoiu.

Medicul a mai adăugat că la evaluarea de vineri a personalului medical a fost o rată de pozitivare sub 2%. Totodată, prof. dr. Alexandru Rafila face apel la cei 3.800 de medici de familie care s-au înscris pentru testarea pacienților care au simptome de COVID să se implice mai mult și explică cui i se adresează testarea făcută în centrele de testare.

„Sunt pentru persoanele care sunt simptomatice și care au totuși o stare de sănătate care le permite deplasarea cu mijloc propriu de transport, deci nu cu transportul în comun, și atunci, decât să aștepte venirea ambulanței, se pot deplasa la un astfel de centru, însă numai după ce informează call-centerul de la Direcția de Sănătate Bucureşti, de unde primesc un mesaj care le permite testarea. Extindem la nivel național aceste centre de testare”, spune ministrul.

Ministrul sănătății a mai spus că cele 50.000 de cutii de Molnupiravir au ajuns în România și că, săptămâna aceasta, cu ajutorul direcțiilor de sănătate publică, vor fi distribuite spitalelor și centrelor de evaluare, conform Rador.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel