Sari la conținut

Medicii de familie, apel emoționant: „Suntem epuizați de-a dreptul, la fel ca și colegii din ATI, UPU și secțiile Covid. Ni se pun în cârcă toate nereușitele sistemului”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii de familie, apel emoționant: „Suntem epuizați de-a dreptul, la fel ca și colegii din ATI, UPU și secțiile Covid. Ni se pun în cârcă toate nereușitele sistemului”.

În perioada 4-7 nov. 2021 se desfășoară online Conferința Națională de Medicina Familiei. Tema principală a lucrărilor este legată, firește, de perioada nefastă prin care trece toată
omenirea: “Medicina de familie – serviciul de permanență al sistemului sanitar pe durata pandemiei”.

Poziția doctorului Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a fost exprimată în discursul de deschidere a lucrărilor Conferinței Naționale de Medicina Familiei.

„Trăim vremuri grele ca oameni, ca profesioniști, perioadă de mari încercări pentru lumea medicală în general și pentru medicii de familie în special. Reamintesc faptul că noi, medicii de familie am fost încă de la începutul pandemiei ostașii puși în linia întâi, fără arme și fără uniforme de luptă, fără vreun sprijin cât de mic din partea autorităților.

Ne-am asumat cu onoare acest statut și am făcut mult mai mult decât ne obliga profesia. Ne-am asumat rolurile de educator de sănătate, de promotor al vaccinului și al imunizării, de sfătuitor și de consilier pentru vaccinare pe lângă monitorizarea izolaților la domiciliu și participarea deja cunoscută la activitatea centrelor de vaccinare sau vaccinarea anti-Covid în cabinetele noastre”.

Medicii de familie, apel către români: „Avem și noi dreptul la viață personală și odihnă!”

Mesajul de deschidere a lucrărilor conferinței conține un rezumat al luptei pe care medicii de familie o duc în pandemie dar și ce piedici nedorite și nefirești întâmpină:

„Cu toții știm că vaccinarea anti COVID este singura cale de a opri pandemia iar medicii de familie sunt cu siguranță cea mai vaccinată categorie. Ducem propriile campanii de informare individuale și în masă, am făcut afișe și pliante și le-am distribuit la cabinete medicale, la prefecturi și primării, la direcțiile de sănătate publică.

Ne simțit flatați când vedem că instituțiile publice folosesc materialele noastre informative care sunt utile publicului larg. Astăzi, 2000 de colegi lucrează în centre de permanență, 4000 vaccinează anti Covid în cabinetele proprii și încă pe atâția, cel puțin, lucrează sau au lucrat în centre de vaccinare.

La nici 10000 de medici de familie care am mai rămas în țară, în medie fiecare are încă cel puțin o activitate zilnică în plus față de programul obișnuit de cabinet semnificativ prelungit, deja. Totuși, și noi medici de familie avem familiile noastre, problemele noastre sau viată noastră.

Medicul de familie este şi el om, cu aceleași nevoi, inclusiv de sănătate și de recuperare după programul de lucru ca toți ceilalți cetățeni. Are și el dreptul la viață personală şi odihnă. Medicii de familie sunt epuizați de-a dreptul, la fel ca și colegii din ATI, UPU și secțiile Covid. Suntem în prag de burnout, majoritatea.

Drept sprijin, în schimb, suntem asaltați de sarcini tot mai multe, multe dintre ele inutile, birocratice și neprofesionale. În loc să facem ceea ce avem de făcut pentru pacienții noștri, trebuie să descâlcim cotloanele sistemului sanitar, să citim printre rânduri legile care apar, ca să identificăm la timp capcanele care ne sunt întinse parcă dinadins de către guvernanți.

Vă reamintesc capcana serviciilor adiționale prezentate în mod voit neclar de către autorități, introducerea manuală de date personale în noile softuri ce ne îngreunează munca de vaccinare sau desconsiderarea la care am fost supuși prin noile prevederi legate de concediile medicale.

Mai mult decât atât, suntem asaltați de o campanie continuă de denigrare, cu scopul de a deturna atenția de la adevăratele cauze ale insucceselor autorităților. Ni se pun în cârcă toate nereușitele sistemului pentru că unii știu că în atari condiții nu ne vom părăsi pacienții doar pentru a arăta că fără noi se prăbușește sistemul și pentru că sunt îngrijorați de cât de mare este încrederea pe care ne-o arată populația.”

Apel către guvernanți: „Nu mai acuzați doctorii! Niciodată!”

Dr. Dina Mergeani a lansat către participanții la lucrări și către toți medicii de familie din țară un apel la solidaritate și responsabilitate profesională.

„Cred cu tărie că unitatea profesională, sentimentul de apartenență la un grup profesional care face bine oamenilor din jur împreună cu responsabilitatea asumată sunt mijloace de evitare a conflictului în interiorul profesiei și în relație cu societatea.”

Dacă mesajul președintelui SNMF către medicii de familie este un apel la unitate, pentru autorități mesajul e unul mai dur, în ton cu vremurile complicate pe care le trăim.

„Stimate autorități! Nu mai acuzați doctorii! Niciodată! De-a lungul timpului, noi am supraviețuit, iar voi, guvernanții, ați fost rând pe rând dați uitării. Chiar așa, cine își mai aduce aminte prin ce va fi făcut bun pentru sistem de un ministru, președinte de Casa sau alt politician de acum X ani? Nimeni.”

Conferința Națională de Medicina Familiei (4-7 nov. 2021) se desfășoară online și tema principală a lucrărilor este legată, firește, de perioada nefastă prin care trece toată
omenirea: “Medicina de familie – serviciul de permanență al sistemului sanitar pe durata pandemiei”.

Potrivit unui comunicat al Societății Naționale De Medicina Familiei, în cadrul programului științific al conferinței vor fi prezentate abordări noi, creative și bine documentate despre experiența clinică a medicilor de familie dar și prezentări de teme din alte specialități, adresate medicilor de familie, ateliere de lucru pe grupuri de specialități și prezentări de caz.

Următorul eveniment științific al medicilor de familie, cu amploare națională, este programat în primăvara anului 2022, la Alba-Iulia, fiind o conferință hibrid cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.