Sari la conținut

Meseriile cele mai expuse riscului de diabet (STUDIU)

diabet
Sursă foto: GETTY Images
Varsta de diagnosticare a diabetului

Diabetul zaharat este una dintre cele mai insidioase boli ale vremurilor noastre şi, de pildă, s-a dovedit ştiinţific că poate scurta viața cu până la 14 ani.

Munca la birou este deja o normalitate în secolul XXI, iar mulţi angajaţi se bucură de condiții de confort şi relaţii sociale în colectivul din care fac parte. Însă oamenii de ştiinţă germani atrag atenţia într-un nou studiu că acest tip de activitate profesională nu este lipsită de riscuri medicale, cum ar fi sedentarismul, afecţiuni reumatismale sau neurologice (afectarea coloanei vertabrale, hernii de disc etc.).

În același timp, lucrul în spații de birou prost echipate poate provoca tulburări de somn şi de vedere, conform Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Hamburg.

Astfel, persoanele care sunt nevoite sî petreacă multe ore în fiecare zi în birouri cu lumină naturală insuficientă sunt mai predispuse decât altele să sufere de deficiențe de vedere, depresie și cu risc crescut de a dezvolta diabet.

test de diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Cercetătorii au studiat condițiile de viață și de muncă ale pensionarilor cu diabet de tip 2 şi s-a dovedit că lucrul îndelungat într-o cameră fără fereastre sau cu ferestre mici provoacă o creștere a glicemiei, potrivit.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că activitatea într-o încăpere cu lumină artificială predispune o persoană nu doar să-și piardă acuitatea vizuală și să devină mai uşos victimă a depresiei, ci și să dezvolte diabet.

Factori majori de risc

– Vârsta ≥ 45 de ani
– Excesul de greutate și obezitatea (IMC ≥ 25)
– Istoricul familial al bolii (părinți sau frați cu acest diagnostic)
– Activitate fizică scăzută
– Glicemia a jeun afectată sau toleranța afectată la glucoză
– Diabet gestațional sau naşterea unui copil macrosom
– Hipertensiune arterială (≥ 140/90 mmHg)
– Colesterol HDL ≤ 0,9 mmol/l și/sau nivel de trigliceride ≥ 2,82 mmol/l
– Sindromul ovarului polichistic
– Prezența bolilor cardiovasculare

OMS recomandă testarea glicemiei la 3 ani la persoanele cu vârsta peste 40 de ani

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor persoanelor cu vârsta peste 40 de ani să-şi testeze glicemia la fiecare trei ani, cu condiția să nu fie predispuse la diabet. Dacă există factori de risc, examinarea se repetă o dată pe an.

Și, bineînțeles, ar trebui să vă faceți un test de zahăr din sânge dacă aveți simptome precum gura uscată, sete şi foame constante, mâncărimi ale pielii și mucoaselor, urinare frecventă, inclusiv noaptea, scădere în greutate inexplicabilă, modificări ale vederii și oboseală.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel