Sari la conținut

Mic dejun sănătos preparat în 5 minute. Consumă și tu „alimentul creierului” pentru o bună funcționare a întregului organism

cereale integrale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Hrișca este un cereal integral foarte hrănitor pe care mulți oameni îl consideră a fi un superaliment. Printre beneficiile sale pentru sănătate, hrișca poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate promova pierderea în greutate și poate ajuta la gestionarea diabetului.

Hrișca este o sursă bună de proteine, fibre și energie. Hrișca nu conține gluten, așa că pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten, hrișca și făina de hrișcă sunt alternative alimentare excelente.

Ce este hrișca?

Hrișca este o sămânță, un pseudocereal, deoarece are multe proprietăți similare cu cerealele, dar nu provine din iarbă, așa cum o fac majoritatea celorlalte cereale. Quinoa este un alt exemplu de pseudocereale.

Hrișca este un ingredient în multe produse alimentare de zi cu zi, cum ar fi alimentele pentru micul dejun, făina și tăițeii. Fermierii îl folosesc și pentru hrana animalelor.

Beneficii pentru sănătate

1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Ca cereale integrale, hrișca ar putea avea beneficii pentru sănătatea inimii.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca cel puțin jumătate din cerealele din dieta unei persoane să fie integrale. Alimentele din cereale integrale conțin nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea inimii, inclusiv fibre și niacină.

O analiză sistematică din 2015 a găsit o legătură între dietele care erau mai bogate în alimente din cereale integrale și un risc mai scăzut de boli de inimă. Studiile pe animale au descoperit că hrișca poate scădea tensiunea arterială, ceea ce poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea inimii.

Persoanele care urmează diete fără gluten pot consuma aporturi mai mici de cereale integrale, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de beneficiile pe care le oferă pentru sănătate. Includerea hrișcii în dietă ca alternativă la cerealele integrale care conțin gluten poate oferi aceste beneficii.

Hrișca este o sursă bună de fibre. Potrivit AHA, fibrele alimentare ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge, care, la rândul său, reduce riscul de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și obezitate.

2. Îmbunătățește digestia

Hrișca este bogată în fibre. Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrat pe bază de plante pe care organismul nu-l poate descompune în timpul digestiei.

Fibrele sprijină intestinele în digerarea eficientă a alimentelor și ajută alimentele să se deplaseze prin tractul digestiv. Poate avea și alte beneficii, cum ar fi încurajarea pierderii în greutate și prevenirea bolilor cardiovasculare.

O ceașcă de hrișcă conține, de asemenea, 1,58 mg din sursa de niacină recomandată între 14 și 16 mg pentru adulți. Niacina, sau vitamina B-3, este esențială pentru transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie pentru ca celulele organismului să o utilizeze.

Fiind o sursă bună de fibre și niacină, hrișca este o alegere bună pentru sănătatea digestivă.

3. Managementul greutății

Hrișca este, de asemenea, o opțiune bună pentru gestionarea greutății.

Sațietatea este senzația de saturație după masă. Este un concept important în prevenirea creșterii în greutate sau promovarea pierderii în greutate. Alimentele care cresc sațietatea pot compensa foamea pentru perioade mai lungi și pot reduce numărul total de calorii pe care o persoană le consumă pe parcursul unei zile.

Hrișca este bogată în proteine. Cercetările au descoperit că alimentele bogate în proteine sunt esențiale pentru gestionarea greutății, deoarece conduc la o mai mare sațietate cu mai puține calorii decât alte tipuri de alimente.

Includerea hrișcii într-o dietă sănătoasă ar putea duce la o mai mare sațietate și poate ajuta la gestionarea greutății. Cu toate acestea, oamenii de știință vor trebui să facă cercetări suplimentare asupra efectului hrișcii și al altor cereale integrale pentru a confirma acest lucru.

4. Gestionarea diabetului

Ca cereale integrale, hrișca este o sursă de carbohidrați complecși. Această formă de carbohidrați poate ajuta oamenii să își gestioneze nivelul de glucoză din sânge.

Organismul durează mai mult să descompună carbohidrații complecși decât carbohidrații simpli. Acest lucru încetinește digestia și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil pentru mai mult timp. Pâinea albă este un exemplu de carbohidrat simplu.

Potrivit Asociației Americane de Diabet, alimentele din cereale integrale sunt o sursă bună de carbohidrați. Aceste alimente sunt o sursă excelentă de energie și pot furniza fibre și minerale.

Cercetările pe animale au descoperit că hrișca a avut un efect pozitiv asupra insulinei și glucozei din sânge la șoarecii cu diabet zaharat la o dietă bogată în glucoză. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste descoperiri se extind la oamenii cu diabet.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel