Sari la conținut

Cea mai frecventă boală cerebrală din lume. Cele mai afectate sunt femeile

Migrena este cea mai frecventă boală cerebrală din lume, afectând una din șapte persoane, la nivel mondial. 

Migrena cronică afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Nu e doar o durere de cap, este prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani, spun specialiștii. Este o boală caracterizată prin durere severă a capului, tulburări cognitive, greață, vărsături, amețeli, vertij și sensibilitate la lumină, sunet și atingere. De asemenea, deseori este asociată cu alte boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronică.

Migrena afectează una din șapte persoane la nivel mondial și, împreună cu alte tipuri de cefaleeeste una dintre principalele cauze ale dizabilității. În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie mult sub-recunoscută, subdiagnosticată și subtratată.  Împreună, ne putem asigura că cei afectați de migrenă primesc îngrijirea de care au nevoie., declară Dr. Adina Maria Roceanu, neurolog SUUB, președinta asociației ‘Headache Society’.

Medicii spun că din păcate migrena nu poate fi vindecată, însă poată fi ținută sub control. Tulburările legate de migrene și cefalee sunt pe locul 9 în lista afecțiunilor care provoacă moarte și dizabilitate, conform Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

„Migrena nu poate fi vindecată, dar cu mijloacele terapeutice disponibile în momentul actual poate fi tratată eficient în cele mai multe cazuri. În timpul atacului de migrenă este importantă administrarea tratamentului acut la debutul durerii de cap. Dacă se administrează prea târziu, medicația nu mai este eficientă. Într-o primă etapă se administrează medicamente nespecifice antiinflamatoare, antialgice, iar dacă nu au efect se administrează medicamente din clasa triptani sau medicamente profilactice, doar la recomandarea unui medic. Eficiența tratamentului profilactic poate deveni evidentă și înseamnă o reducere cu peste 50% a zilelor cu migrenă sau o ameliorare clinic semnificativă după 2-3 luni de tratament. În ultimul an o nouă clasă de medicamente profilactice, specifică migrenei a fost aprobată”, a explicat dr. Patricia Toboc.

O astfel de criză poate ține și 5 zile, timp în care cei mai mulți dintre pacienți nu se pot ridica din pat. Factorii de risc sunt multiplii, spun specialiștii. De la stres până la alimentație, poluare și chiar moștenirea genetică.

Printre factorii care pot declanșa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruația, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercițiile fizice prea intense și schimbările meteorologice. Dacă pacientul nu dorește să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative. Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură și stimularea electrică nervoasă transcutanată. Cefaly este primul dispozitiv medical aprobat pentru profilaxia migrenei, iar în septembrie 2018 a fost lansat în Europa Cefaly Dual, eficient atât în prevenție, cât și în acut. Această terapie prin TENS poate fi accesată în premieră în România, însă doar la recomandarea medicului neurolog. Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă (în fiecare zi, timp de 20 de minute)”, a adăugat dr. Bogdan Pană, Medic Neurolog, Centrul Medical Emerald. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel