Sari la conținut

Mihaela Bilic: Pâinea, roșiile și brânza, combinația perfectă pentru o stare de bine. „Nu putem spune că pâinea îngrașă”

Branza afumata ingrasa
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Alimente interzise in cura de slabire

Mihaela Bilic: Pâinea, roșiile și brânza, combinația perfectă pentru o stare de bine. „Nu putem spune că pâinea îngrașă”.

Este bine cunoscut faptul că mâncăm nu doar pentru sănătatea organismului nostru, dar și pentru starea noastră de bine. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce se întâmplă în organismul nostru atunci când mâncăm brânză cu pâine.

De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine.

În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.

Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine.

Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine…ca să fiți și fericiți”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

Mihaela Bilic: Pâinea, roșiile și brânza, combinația perfectă pentru o stare de bine

Și, pentru că intrăm în plin sezon al roșiilor, specilistul în nutriție a explicat de ce, lângă faimoasa salată de roșii cu brânză, ar trebui să adaugăm și o felie de pâine. În ceea ce privește salata de roșii, medicul spune că poate fi considerată o mâncare sănătoasă. Depinde, însă, cât ulei și câtă brânză adăugăm în salată.

Porția zilnică de ulei ar trebui să fie de doar două linguri pe zi, în timp ce porția zilnică de telemea ar trebui să fie între 70 și 100 de grame.

„La roșie nu avem porții. Fiind o legumă, chiar dacă ea e un fruct din punct de vedere botanic, nu avem nici măcar fructoză. Porția de telemea este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngrașă, și mănânc roșiile goale cu brânză.

Când mă uit la pachetele de brânză trase în țiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poți să-l tai în două, este o felie mai grosuță. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roșii și poate o feliuță subțire de pâine și gata.

Dar ni s-a dus rația de 300-400 de calorii și pare că nu am mâncat mare lucru”, a declarat Bilic, potrivit Digi24.

Brânza

  • „Brânza o putem mânca cu ușurință, nu are niciun strop de fibre, nu ne satură și dacă nu punem lângă ea niște legume și un strop de pâine, e grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză.”

Pâinea

  • „Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine și grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă și, dacă punem și roșia, cu vitamine și minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienți.

Nu putem spune că pâinea îngrașă, atâta vreme cât pâinea are 250 de calorii pe suta de grame, maximum, iar brânza poate să ajungă până la 300. La 100 de grame de brânză volumul este mic, ne poate păcăli. În schimb, la 100 de grame de pâine putem avea chiar o baghetă. Dacă nu le punem împreună, să ne săturăm un pic mai repede, riscăm să mâncăm tot calupul de brânză.”

Rosiile

  • „La roșie nu avem porții. Fiind o legumă, chiar dacă ea e un fruct din punct de vedere botanic, nu avem nici măcar fructoză.”
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: