Sari la conținut

Alergia la soare care afectează la fel și copiii și adulții

Pielea este principala barieră de apărare a organismului față de mediul exterior. Aceasta ne protejează de razele ultraviolete dar și de diferite infecții. Vara, miliaria poate afecta atât copiii cât și adulții.  

Alergia la căldură numită miliaria este extrem de des întâlnită în sezonul estival mai ales la copii. Concret, miliaria este o erupţie sub forma unor pete mici, roşii, localizate de cele mai multe ori pe faţă, gât şi trunchi.

Principalele simptome care apar sunt:

  • pe piele sunt mici umflături,
  • apar bășici,
  • apar pustule pe suprafața pielii copilului,

De regulă, la copil acestea apar pe față, gât, pe partea cotului sau pe peretele abdomenului, zona inghinală sau coapse.

Mai grav este când apare pruritul. Iar la copii acesta este dificil de gestionat. Cauza principală este  expunerea la căldură a copilului mic și a sugarului. Practic, transpiraţia care se acumulează la nivelul glandelor sudoripare va bloca canalele de eliminare.

Iată ce trebuie să faci în cazul miliariei:

  • Primul pas și poate cel mai important este spălarea copilului. Astfel, după ce ajungi cu copilul acasă, fă-i un duș. Vei observa cum treptat se va potoli din plâng și se va calma. Explicația este aceea că pielea sa se clamează și mâncărimile se diminuează.
  • Ideal este să folosești loțiuni de calmare a pielii, alege creme special destinate pielii sensibile a celui mic sau creme care sunt făcute din plante cu proprietăți calmante. Reține! Nu este indicat să utilizezi creme uleioase, deoarece ele pot să facă mai mult rău decât bine.
  • Ai grijă cum și mai ales cu ce îmbraci copilul. Acesta ar trebuie să poarte numai haine din bumbac care să nu îl incomodeze, să nu fie strânse pe corp și să favorizeze transpirația abundentă.
  • Evită cât poți soarele și clădura. Păstrează în casă o temperatură de maxim 25 de grade.

Nu ai motive de îngrijorare. Însă dacă te simți confortabil, iar celui mic nu-i dispare iritația, mergi cu el la medicul pediatru pentru control. Uneori, o infecție poate să aibă debutul asemănător cu cel al miliariei.

Atenție! Inclusiv adulții pot fi afectați de o erupție cutanată de căldură. Și în cazul lor, îmbrăcăminte prea strâmtă nu permite pielii să respire.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel