Sari la conținut

„Mirosul îngrozitor” care ar putea ajuta medicii să depisteze cancerul pancreatic la timp

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum miroase cancerul

Cancerul pancreatic este uneori numit o boală „tăcută” deoarece simptomele sunt rareori vizibile în stadiile incipiente. Dacă simptomele sunt prezente, acestea sunt adesea vagi și pot fi ușor de ignorat.

Dintre toate tipurile de cancer, cancerul pancreatic are cea mai mică rată de supraviețuire. Militanții au făcut pași uriași pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la simptome, însă mulți încă cedează în fața bolii.

Unele dintre cele mai evidente semne apar în scaunul unei persoane, deoarece atunci când un canal pancreatic este blocat de o tumoare, sucurile pancreatice din intestine sunt insuficiente.

Acest lucru poate permite ca alimentele nedigerate să treacă rapid prin tractul digestiv sau să producă un scaun cu o consistență bogată în grăsimi.

Rețeaua de acțiune împotriva cancerului pancreatic explică: „Majoritatea pacienților cu cancer pancreatic se confruntă cu diaree, constipație sau ambele.

„Diareea constând în scaune moi, apoase, uleioase sau urât mirositoare poate fi cauzată de cantități insuficiente de enzime pancreatice în intestine.

„Acest lucru duce la malabsorbție, deoarece alimentele nedigerate trec rapid prin tractul digestiv. Constipația este, de asemenea, o problemă frecventă, în special în rândul pacienților care iau medicamente pentru durere.”

Este important de reținut că, dacă sistemul digestiv funcționează prea lent, scaunul poate deveni, de fapt, uscat, dur și dificil de eliminat.

În afară de aspectul palid al scaunului, Organizația Pancreatic Cancer UK spune că acesta poate „mirosi oribil” și poate fi greu de eliminat în toaletă.

De unde provine mirosul neplăcut?

Mirosul neplăcut provine din elementul gras al steatorozei, care produce un miros distinctiv de compuși organici volatili.

Aceste substanțe chimice, care conțin carbon și se găsesc în toate ființele vii, îi pot ajuta pe medici să detecteze cancerul pancreatic într-un stadiu incipient.

În 2021, un studiu a sugerat că există unele simptome suplimentare legate de cancerul pancreatic care nu fuseseră recunoscute anterior.

Printre acestea se numărau urina închisă la culoare și setea, printre alte 21 de semne care pot apărea cu un an înainte ca boala să fie diagnosticată.

Oamenii de știință au declarat că semnele ar putea ajuta medicii să obțină un diagnostic precis și timpuriu.

Doctorul Weiqi Liao, cercetător de date la Universitatea din Oxford, a subliniat importanța unui diagnostic precoce al cancerului pancreatic.

Nu neglijați simptomele

„Este posibilă diagnosticarea pacienților atunci când aceștia se prezintă la medicul de familie, dar atât pacienții, cât și medicii de familie trebuie să fie conștienți de simptomele asociate cu cancerul pancreatic”, a precizat acesta.

Prin lărgirea repertoriului de simptome, oamenii de știință i-au ajutat pe medici să ia decizii cu privire la persoanele pe care trebuie să le trimită pentru teste urgente.

Acest lucru se poate dovedi salvator atunci când un pacient are mai multe simptome aparent nespecifice fără o cauză evidentă.

Deși urina închisă la culoare este acum recunoscută ca fiind un semn al bolii, este important de reținut că urina urât mirositoare nu este.

Acesta este, în general, un semn al altor afecțiuni, inclusiv al infecțiilor tractului urinar sau al bolilor cu transmitere sexuală.

În cazul în care simptomele persistă mai mult de două săptămâni, cea mai bună măsură ar fi să solicitați o opinie profesională de la medicul de familie.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel