Sari la conținut

Motivele pentru care totul are gust sărat: Gustul sărat în gură

gust sărat
Sursă foto: Getty Images
Ce înseamnă când totul are gust sărat?

Este normal să aveți un gust sărat în gură. Cu toate acestea, doar din motive întemeiate. Un astfel de motiv ar fi mâncatul de chipsuri de cartofi sau orice alimente sărate care creează dependență. În afară de acestea, nu ar trebui să îl experimentezi.

Un gust sărat brusc în gură este un semn care indică schimbări în corpul tău. Dacă în prezent te confrunți cu el, nu-ți face griji! Este o problemă comună, cu o mulțime de vinovați.

Continuă să citești pentru că vom trece în revistă de ce totul are gust sărat în gură brusc. Vom împărtăși, de asemenea, modalități de a scăpa de el. De asemenea, care este diagnosticul și când ar trebui să mergi la medic. Hai să-ți rezolvăm grijile legate de sănătate, da?

Ce înseamnă când totul are gust sărat?

O gură sau o salivă sărată este un caz particular pe care indivizii îl pot experimenta din numeroase motive. Această afecțiune apare atunci când papilele gustative din gură detectează un exces de sare, ceea ce duce la un gust neplăcut. Mai mulți factori pot influența o gură sărată. Unii dintre aceștia sunt deshidratarea, medicamentele specifice și infecțiile orale. Din fericire, există mai multe modalități de a atenua acest disconfort. Puteți restabili un gust plăcut în cel mai scurt timp.

Toate motivele pentru care totul are gust sărat

1. Deshidratare

Saliva ta are în mod natural o cantitate mică de sare. Dacă nu ești hidratat corespunzător, sarea devine mai concentrată. Vă puteți imagina un vârf de sare într-un pahar de apă față de aceeași cantitate într-o linguriță. Lingurița de apă va avea un gust mai sărat. Mai puțină apă nu poate dilua sarea.

Deshidratarea schimbă calitatea salivei. Adesea, puteți scăpa de gustul sărat bând apă suficientă. Faceți acest lucru zilnic.

Să presupunem că aveți o afecțiune cardiacă sau renală. Nu căutați imediat un ulcior uriaș de apă. Este posibil ca persoanele care iau diuretice pentru boli de inimă sau de rinichi să fie nevoite să își limiteze consumul de apă. Ar trebui să vă întrebați medicul cât de multă apă ar trebui să beți.

2. Gura uscată

Este cunoscută sub numele de xerostomie. O gură uscată se întâmplă atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă. Persoanele care o au, pot observa probleme de gust. Ei pot experimenta un gust sărat sau metalic. De obicei, veți avea de-a face și cu alte simptome. Respirația urât mirositoare și o durere persistentă în gât sunt familiare cu gura uscată.

Gura uscată devine mai frecventă la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, ea poate semnala afecțiuni specifice, cum ar fi diabetul.

Puteți găsi o ușurare pentru aceasta prin intermediul unor produse fără prescripție medicală. Gura uscată pe termen lung crește riscul de carii dentare.

3. Medicamente

Anumite medicamente pot influența, de asemenea, uscăciunea gurii ca efect secundar. Rezultatul? Același gust sărat sau metalic în gură. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați orice medicament pe bază de prescripție medicală și observați o gură uscată. Medicul este singurul în măsură să vă schimbe medicația. De asemenea, recomandă remedii de casă. Pentru început, pastiluțe pentru gură uscată pentru a combate problema.

Medicamentele care pot provoca uscăciunea gurii sau un gust sărat includ:

  • Antidepresivele, în special antidepresivele triciclice
  • Antihistaminicele
  • Chimioterapia
  • Diuretice
  • Analgezicele
  • Sedative

4. Picurare postnasală

Alergiile sau infecțiile de lungă durată ale sinusurilor pot da naștere la un nas care picură constant și care se scurge în gât. Acesta este cunoscut sub numele de picurare post-nasală. Acest simptom poate provoca, de asemenea, un gust sărat sau stins în gură.

Simptomul de picurare post-nasală vă poate face să simțiți că vreți mereu să vă curățați gâtul sau să tușiți. De asemenea, vă poate afecta gustul și mirosul.

5. Sarcina

sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Schimbările hormonale ale sarcinii pot introduce inflamații în nas. Aceasta este denumită în mod obișnuit rinită de sarcină. Este o afecțiune inofensivă care provoacă curgerea nasului, picurare post-nasală și, uneori, un gust sărat.

În general, dispare după câteva săptămâni după sarcină. Între timp, puteți obține o oarecare ușurare cu ajutorul spray-urilor nazale saline.

6. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

BRGE (refluxul acid cronic) apare atunci când acidul din stomac se scurge înapoi în esofag. Acesta poate provoca un gust sărat sau acru. Cu toate acestea, aceste simptome nu ar apărea de la sine. Majoritatea persoanelor cu BRGE au și arsuri la stomac. Unii se luptă cu o tuse cronică sau cu senzația că au ceva blocat în gât.

Mulți oameni se simt ușurați cu medicamente care neutralizează acizii gastrici. De asemenea, scade producția de acid. BRGE netratat poate dăuna esofagului. De asemenea, poate crește riscul unor probleme de sănătate specifice.

7. Afecțiuni autoimune

O afecțiune autoimună face ca sistemul imunitar al organismului dumneavoastră să se năpustească asupra țesuturilor sănătoase. Dacă aveți o boală autoimună, cum ar fi lupusul, aveți un risc mai mare de a avea sindromul Sjogren. Această afecțiune are un impact asupra glandelor salivare. Ea poate duce la o gură uscată și la o alterare a gustului.

8. Tulburări neurologice

Orice gust anormal poate însemna că semnalele gustative ale creierului dumneavoastră nu funcționează așa cum ar trebui. Acesta poate include un gust sărat persistent. Cu toate acestea, această cauză este rară.

Creierul are nervi care sunt legați de gust. Rareori, o problemă cu acești nervi, cum ar fi o tumoare sau o leziune cerebrală, poate interfera cu gustul. În mod obișnuit, însă, veți observa alte semne. De exemplu, convulsii, modificări ale vederii sau dureri de cap.

9. Deficiență nutrițională

Gura dumneavoastră poate avea un gust sărat sau metalic dacă organismul dumneavoastră nu are suficiente substanțe nutritive. O deficiență se poate manifesta rapid sau pe parcursul mai multor ani.

De asemenea, este posibil să manifestați și:

  • Oboseală
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Paloare
  • Schimbări de personalitate
  • Confuzie
  • Amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel