joi, decembrie 9, 2021

Mai multe femei decât bărbaţi se confruntă cu dureri cronice de spate provocate de hernia de disc.

Explicaţia: un anumit tip de genă face ca durerea să fie resimţită diferit la cele 2 sexe.

,,În studiul nostru, am fost surprinşi să descoperim că aceeaşi variantă a unei gene poate favoriza durerea cronică la femei şi o poate reduce la bărbaţi”, spune Johannes Gjerstad, cercetător la Institutul Naţional Norvegian pentru Medicina Muncii (STAMI).

Te-ar mai interesa: 7 moduri naturale de a scădea tensiunea arterială...

Profesorul Gjerstad a condus un proiect de cercetare care a inclus aproape 300 de pacienţi ce sufereau de hernie de disc (alunecarea nucleului cartilaginos al unui disc intervertebral, cu deteriorarea inelului fibros care înconjoara nucleul, o situaţie care produce inflamaţii şi dureri mari în zona afectată a colonei vertebrale.) Pacienţii au fost urmăriţi timp de un an după internarea în spital.

Mai mulţi bărbaţi decât femei au fost internaţi datorită durerilor cronice de spate provocate de hernia de disc, însă în cursul studiului cercetătorii au observat că femeile erau cele care sufereau mai  mult din cauza durerilor, în vreme ce bărbaţii se recuperau mai repede.
Cercetări anterioare sugeraseră implicarea unei anumite gene – gena receptorului OPRM1, care intervine în controlul senzaţiei de durere.

Te-ar mai interesa: Nicușor Dan a făcut anunțul așteptat de toată lume...

Deşi toţi oamenii au, în linii mari, acelaşi set de gene, există şi multe gene care se prezintă în mai multe versiuni – o genă “obişnuită”, prezentă la majoritatea oamenilor, şi o variantă a ei, o formă uşor modificată. În general efectele acestor variaţii genetice nu au legătură cu sexul persoanei, dar mai există şi excepţii, iar studiile arată că gena receptorului OPRM1 este una dintre aceste excepţii: efectele ei sunt diferite la bărbaţi faţă de femei.

Te-ar mai interesa: Bill Gates prezice finalul pandemiei, în ciuda var...

Femeile cu varianta mai puţin obişnuită a genei resimt adesea dureri de două ori mai intense decât bărbaţii care au această variantă. La un an după producerea herniei de disc, pe o scară de la 0 la 10, femeile resimţeau o durere de nivelul 4, în vreme ce bărbaţii declarau că durerea este doar de nivelul 2.

Aproximativ un sfert dintre persoane, indiferent de sex, au această varinată problematică a genei.
Aceste studii indică faptul că gena receptorului OPRM1 joacă un rol important în durerea resimţită după trecerea unui an de la producerea herniei de disc.

Te-ar mai interesa: În ultimii doi ani au fost înregistrate peste 160 ...

Intensitatea durerilor a fost evaluată cu ajutorul unui chestionar, constatându-se că, la un an după producerea herniei, două treimi dintre pacienţi se vindecaseră complet. O treime, însă, continua să resimtă un disconfort, iar majoritatea dintre aceştia erau femei.

Multă vreme cercetătorii nu au înţeles de ce anumite persoane rămân cu dureri cronice în urma herniei de disc, iar altele nu.

Te-ar mai interesa: Creșteți imunitatea în mod natural – Încerca...

Rezultatele studiului norvegian ar putea duce la dezvoltarea unor metode de prevenire şi tratament personalizate, dar şi la descoperirea unor căi de a trata şi alte afecţiuni care provoacă dureri cronice, deoarece receptorul de OPRM1 nu are un rol direct în producerea durerilor de spate, în mod special, ci este implicat în modul în care creierul controlează durerea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri