Sari la conținut

Murăturile, sursa esențială de legume pe timpul iernii. Îmbunătățesc digestia, întăresc sistemul imunitar și reduc inflamația

Murăturile, printre alimentele care pot preveni demența
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Murăturile, surse de sănătate

În sezonul rece, aportul de legume și fructe proaspete este foarte limitat. Cu toate acestea, organismul are nevoie de vitaminele și mineralele găsite în aceste alimente. Astfel, murăturile sunt un aliment foarte valoros din punct de vedere nutrițional, deoarece își păstrează toate proprietățile.

Fierberea sau congelarea, alte două metode de conservare a alimentelor, pot reduce calitatea nutritivă a alimentelor.

Fermentația, însă, acționează ca un consevant, ceea ce înseamnă că alimentele își păstrează toți nutrienții și, mai mult de atât, sunt îmbogățite de alte beneficii.

Murăturile, datorită procesului de fermentare, echilibrează flora intestinală, îmbunătățesc digestia, reduc inflamația, stimulează sistemul imunitar și ameliorează sindromul de colon iritabil.

Beneficiile murăturilor și alimentelor fermentate

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, explică pe o rețea de socializare de ce murăturile sunt atât de valoroase în sezonul rece și, de asemenea, ce beneficii au alimentele fermentate.

„Murăturile, probiotic de sezon

Dacă tot a venit anotimpul rece, haideți să vorbim despre murături- o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Murăturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic- completează și îmbogățesc microBIOTA intestinală de care depinde de imunitatea noastră.

Lacto-fermentația este o metodă de conservare în care alimentele se lasă la macerat cu sare într-o incintă închisă, fără aer. În prezența bacteriilor (mai ales lactobacili), glucidele din legume vor fermenta și se vor elibera gaz, enzime și acid lactic. Acesta din urmă acționează ca un conservant, scade pH-ul mediului și blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.

Aciditatea acidului lactic va distruge bacteriile patogene și va produce fermenți lactici, adică bacterii benefice cu efect probiotic. Când concentrația de acid lactic atinge un anumit nivel, preparatul se echilibrează și fermentația se oprește de la sine după 2-3 săptămâni. Această metodă de conservare a alimentelor stă la baza obținerii de murături, produse lactate fermentate și brânzeturi.

Ce avantaje au produsele fermentate?

Alte metode de conservare, care presupun un tratament termic (fierbere sau congelare) riscă să modifice calitățile nutritive ale alimentelor. Spre deosebire de ele, lacto-fermentația permite păstrarea legumelor proaspete și chiar le face mai ușor de digerat- o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește. La greutate egală varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.

Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației. Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme pe gram de legume fermentate.

Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil”, explică Mihaela Bilic, nutriționist.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: