Necesarul României de IMUNOGLOBULINĂ: 130 de kilograme. În momentul de față, cantitatea este sub jumătate

Necesarul României de IMUNOGLOBULINĂ: 130 de kilograme. În momentul de față, cantitatea este sub jumătate
Necesarul României de IMUNOGLOBULINĂ: 130 de kilograme. În momentul de față, cantitatea este sub jumătate

Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii, dr. Cristian Grasu, a vorbit în cadrul unei conferințe legate de criza imunoglobulinei din România despre obiectivele Ministerului în ceea ce privește gestionarea acestei probleme de interes național.

În cadrul conferinței intitulată „De la suferință la soluții: Criza imunoglobulinei”, dr. Cristian Grasu a declarat că urmează să aibă loc o negociere privind  achiziționarea unei cantitati de imunoglobulina cat mai apropiata de nevoile țării noastre, relatează site-ul bzi.ro.

„Deja au început sa apara producatori care sa solicite reînscrierea pe piata din Romania. Unul dintre ei este deja în faza avansata de obtinere a pretului, ceea ce înseamna ca saptamana viitoare putem negocia un nou contract. Încet, încet, criza se îndreapta catre o rezolvare dupa o decizie (eliminarea taxei clawback – n.r.) curajoasa luata de Guvern. Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cat mai apropiata de nevoile pe care le-am centralizat pentru toata tara. Sunt în jur de 130 de kg de imunoglobulina care ar fi necesara pe an, pe toata tara. În momentul de fata cu acest singur contract care exista, cantitatea este sub jumatate. Din fericire, vom avea si o diversificare a formei de administrare, în sensul ca vom putea avea si imunoglobulina care se administreaza subcutanat. Suntem în permanenta în contact cu medicii care sunt parte din tratare a imunodeficientei primare si în felul acesta stim situatia pacientilor si monitorizam. Nu sunt probleme severe, sunt anumite amanari pentru anumiti pacienti, dar nu pentu cei care au o problema acuta severa”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

„Cand ai cei mai putini bani din Europa, normal ca te duci catre cele mai mici preturi din Europa”, a mai adaugat dr. Cristian Grasu. În Romania, criza imunoglobulinei persista de cateva luni, fiind una dintre principalele probleme de sanatate din Romania. Workshop-ul „De la suferinta la solutii: Criza imunoglobulinei” este organizat de agentia de monitorizare media Media Kompass, specializata pe domeniul medical-farmaceutic.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook